Wat is RFID?

RFID-technologie (radiofrequentie-identificatie) verzendt signalen die het item identificeren waarop het is bevestigd. RFID-technologie wordt doorgaans een tag of een chip genoemd. Tags kunnen in grootte variëren en chips die in dieren of mensen worden geïmplanteerd, zijn normaal gesproken klein.

Het verschil tussen RFID en barcodes

RFID-technologie is vergeleken met de functie van streepjescodes, maar ze verschillen van streepjescodes in hun flexibiliteit. Omdat RFID radiogolven uitzendt, kan het worden gevolgd zonder gezien of gescand te worden (zoals barcodes moeten zijn). Dit kan de productie efficiënter maken omdat artikelen het magazijn of de werkvloer binnenkomen en moeten worden gecontroleerd en beheerd (maar er is geen kleine streepjescode nodig die op precies de juiste plaats wordt gescand). RFID-technologie kan ook van veel grotere afstanden worden gelezen dan barcodes.

Hoe RFID-technologie werkt

Met RFID wordt de elektromagnetische of elektrostatische koppeling in het RF (radiofrequentie) deel van het elektromagnetische spectrum gebruikt om signalen te verzenden. Een RFID-systeem bestaat uit een antenne en een zendontvanger, die de radiofrequentie leest en de informatie naar een verwerkingsapparaat (lezer) en een transponder of RF-tag stuurt, die de RF-schakelingen en de te verzenden informatie bevat. De antenne biedt de middelen voor het geïntegreerde circuit om zijn informatie naar de lezer te verzenden, die de radiogolven die worden teruggekaatst door de RFID-tag omzet in digitale informatie. Die gegevens kunnen vervolgens worden doorgegeven aan computers die ze kunnen analyseren.

Tijdens events hebben we vaak te maken met leesbereik van een RFID-tag bepaalt hoe groot een afstand een signaal kan overbruggen voordat het onleesbaar is.

In RFID-systemen zijn tags in twee verschillende typen verkrijgbaar. Passieve tags gebruiken de radiofrequentie van de lezer om hun signaal te verzenden. Ze hebben geen eigen reader en hun leesbereik is relatief kort. Bij passieve tags worden de gegevens over het algemeen permanent in de tag gebrand wanneer deze wordt gemaakt, hoewel sommige kunnen worden herschreven.

Actieve tags zijn geavanceerder. Ze hebben hun eigen lezers en kunnen veel meer gegevens verzenden. Ze hebben ook een veel verder leesbereik dan passieve tags.

RFID-systemen

RFID-systemen zijn nuttig in de meeste industrieën waar een unieke vorm van identificatie nodig is, van autoproductie tot detailhandel. Labels kunnen eenvoudige informatie bevatten, zoals de naam en het adres van de eigenaar van een huisdier, of meer complexe details, zoals een auto-montagehandleiding.

  • Voertuigassemblage: zoals hierboven vermeld, kunnen RFID-systemen fabrikanten vertellen wat de volgende stap van de assemblage moet zijn terwijl de stukken door de lijn bewegen.
  • Artikelbeheer: artikelen kunnen in de maakindustrie nauwlettend worden gevolgd en beheerd tijdens verzending en onderweg.
  • Ziekenhuizen: RFID-systemen kunnen worden gebruikt om patiënten te volgen en de toegang te beheren tot gebieden met beperkte toegang van ziekenhuizen en bepaalde medicijnen, evenals kritieke apparatuur.
  • Dieren taggen: Door huisdieren te taggen, kunnen eigenaren ze gemakkelijker vinden als ze zoekgeraakt zijn. Door vee te volgen, kunnen boeren hun locatie en gezondheid beter beheren. Gegevens in RFID-chips kunnen hun medische geschiedenis en andere details vastleggen. Dit kan ook handig zijn bij het vervoeren en verkopen van dieren.
  • Voorraad: RFID in winkels biedt realtime voorraadtracering waarmee bedrijven de huidige voorraadvoorraad kunnen volgen en controleren.

RFID-implantaten

RFID-technologie kan ook in chipvorm in het menselijk lichaam worden geplaatst. Veel mensen hebben dit al gedaan, de eerste was wetenschapper Kevin Warwick eind jaren negentig. Duizenden in Zweden hebben ook RFID-implantaten gekregen.

RFID-chipimplantaten zenden radiofrequenties uit die interageren met bepaalde systemen. Gebruikers zouden een deur kunnen openen zonder deze aan te raken als hun chip op dat deursysteem is aangesloten. Hoewel RFID-technologie dit punt nog niet heeft bereikt, zouden gebruikers ze idealiter ooit kunnen gebruiken om voor artikelen te betalen en om hun rijbewijs of verzekeringskaart te tonen. Standaard RFID-chips kunnen deze hoeveelheid gegevens nog niet bevatten of verwerken. Maar uiteindelijk zou RFID-technologie zich kunnen ontwikkelen om de dragers ervan in staat te stellen veilige informatie in slechts een chip op hun arm te dragen.

RFID-beveiliging

Sommige mensen zijn bang dat met chipimplantaten regeringen of andere organisaties dragers kunnen volgen. Momenteel worden RFID-signalen niet ver genoeg verzonden voor tracering over lange afstanden, hoewel hun signaalcapaciteit kan toenemen naarmate de technologie verbetert. Ze hebben momenteel ook niet veel rekenkracht, hoewel hun capaciteiten zich ook kunnen ontwikkelen. Sommigen zijn ook bezorgd dat hun persoonlijke gegevens, geconsolideerd op een kleine chip in hun arm of hand, kunnen worden gehackt.

RFID-chipimplantaten zijn nog niet gebruikelijk, maar de komende jaren zouden ze meer gestandaardiseerd kunnen worden.