Aryaka breidt uit met Secucloud

Met de overname van Secucloud breidt de Californische provider Aryaka zijn aanbod van managed WAN- en SASE-oplossingen uit. Die SASE-Plattform von Secucloud soll das Port­folio für die Netzwerksicherheit aus der Cloud noch flexibler als bisher machen.

Durch die Akquisition des Hamburger Anbieters Secucloud verbreitert Aryaka nicht nur sein Portfolio, sondern will auch verstärkt im deutschen Markt, speziell dem ITK-Channel, Fuß ­fassen. Het bedrijf uit Californië is in 2009 gestart als “pionier voor het beheerde wide area network” en heeft nu vestigingen in India, China, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore. Er bestaan partnerschappen met de hyperscalers Alibaba, AWS, Microsoft en Google, alsook met beveiligingsleveranciers als Check Point, Palo Alto, Radware, Symantec en Zscaler. Tot dusver hebben de Amerikanen ook een partnerschap onderhouden met Deutsche Telekom. Nu zijn ze op zoek naar partners uit het kanaal om de beheerde oplossingen voor de WAN- en SASE-architecturen (Secure Access Service Edge) vanuit de cloud in dit land te verkopen.

Network Security as a Service

Dennis Monner, CEO van Secucloud

Dennis Monner, CEO van Secucloud

Het Secucloud-platform combineert een cloudgebaseerde “Firewall as a Service” met een Secure Web Gateway en functionaliteiten voor het voorkomen van bedreigingen. Netwerken en verbonden eindpunten, waaronder WAN’s, de cloud, mobiel verbonden apparaten en IoT-apparaten, worden naar verluidt veilig met elkaar verbonden via het platform. Er zijn grote overeenkomsten met de aanpak van Aryaka, aldus Dennis Monner, CEO van Secucloud. “Net als Aryaka heeft Secucloud zich vanaf het begin gericht op een cloud-first architectuur, waarbij alles in een as-a-service model wordt geleverd.”

Het gebruik van cloud-first architecturen is sinds de Corona-pandemie weer in een stroomversnelling gekomen, aldus Aryaka. Dit komt doordat het netwerkaanbod en de netwerkbeveiliging in het “as-a-service”-model een grotere convergentie tussen beide vereisen. De plannen in de bedrijven om SASE-architecturen in te voeren hebben zich dan ook zeer snel ontwikkeld. In het onderzoek “State of the WAN”, waarvoor Aryaka meer dan 1.300 bedrijven wereldwijd liet ondervragen, gaf 29 procent van de bedrijven aan bezig te zijn met de implementatie van een SASE of SASE-achtige architectuur. Nog eens 56 procent is van plan een dergelijke architectuur in de komende 12 tot 24 maanden in te voeren, waaruit blijkt dat de belangstelling voor de SASE-markt groot is. Daarentegen is slechts 12 procent van de respondenten van plan om uitsluitend op hun beveiligingsleverancier te vertrouwen voor de levering van alle WAN-componenten, zo blijkt uit de enquête.

Flexibele SASE-modellen

Network Security as a Service: Aryaka's SASE-architectuur stelt Secucloud centraal.

Aryaka’s doelgroep bestaat uit middelgrote tot zeer grote ondernemingen die de complexiteit van hun netwerken willen verminderen en tegelijkertijd de beveiliging in deskundige handen willen leggen. Zij kunnen hun individuele SASE-architectuur kiezen uit vele verschillende inzetscenario’s. Bij Deutsche Telekom worden de oplossingen van de Californische provider uitgevoerd onder de merknaam Telekom.

Met de integratie van Secucloud worden nu ook MSP-partners gezocht die de cloudbeveiligingstechnologie van de Duitse provider willen combineren met de “SD-WAN as a Service”-oplossing van de Californiërs en deze op de markt willen brengen. Voor de Duitse markt en de partners is Monner logischerwijs de eerste contactpersoon. In hoeverre Secucloud een eigen merk zal blijven, staat nog ter discussie. De fabrikant ondersteunt partners met verkooptraining, opleiding en certificering. In het kader van de overname zijn voor de tweede helft van het jaar ook nieuwe aanbiedingen uit de SASE-omgeving gepland.