Wat is een sabbatical?

Een sabbatical – de term sabbatical year wordt vaak synoniem gebruikt – is een bijzonder verlof dat enkele maanden of zelfs een jaar kan duren en dat zijn oorsprong vindt in het Amerikaanse universitaire systeem.

De oorsprong van het sabbatical komt uit de religie: in de Hebreeuwse Bijbel, de Thora, komt de term “sabbatical year” voor, wat in Israël betekende dat een akker om het zesde jaar moest rusten. De term werd vervolgens overgenomen door universiteiten in de VS: Geplande sabbatsperiodes van professoren in de winter of de zomer werden onderzoeks- of sabbatical semesters genoemd. Ook Europese universiteiten hebben dit overgenomen.

Praktijk in het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven leerde men de praktijk van waardevolle vrije tijd ook waarderen. Het tussenjaar stelt werknemers in staat een jaar vrij te nemen of slechts deeltijds te werken. In Deutschland ist dies nicht nur in der freien Wirtschaft möglich, sondern auch für Beamte und Angestellte im öffentlichen Dienst.

Gründe für die Auszeit

Die Gründe, die ein Angestellter für ein Sabbatjahr haben kann, sind unterschiedlich. Hier sind einige davon zusammengestellt:

  • Erholung
  • Familienphase
  • vorgezogener Ruhestand
  • soziales Engagement
  • Reiseaktivitäten
  • Neumotivierung
  • Kreativitätsschub
  • Weiterbildung oder Umschulung
  • Forschung

Gute Organisation ist wichtig

Ein Sabbatical ist gut zu planen und selbstverständlich umfassend mit dem jeweiligen Arbeitgeber zu besprechen. Es bedarf einer vertraglichen Regelung dessen, wie das Sabbatjahr umgesetzt werden soll. Dit omvat onder meer informatie over de vraag of betaald verlof kan worden voortgezet, hoe met ziekteverlof moet worden omgegaan en welke inkomsten met het sabbatical gepaard zullen gaan. Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe de vrije tijd die voor een sabbatical nodig is, moet worden opgebouwd. In dit verband is het opbouwen van overuren een klassieke manier om het sabbatical year naar behoefte voor te bereiden.

Negatieve aspecten van het sabbatical

Er zijn nadelen die zowel de werknemer als de werkgever treffen. Zo heeft de werkgever in de eerste plaats te maken met het organisatorische probleem dat hij een vervanger voor de werknemer tijdens het sabbatical year moet organiseren, en deze persoon moet uiteraard ook voldoende zijn opgeleid. Daartoe kan iemand op tijdelijke basis worden ingehuurd of wordt een interne werknemer gekozen wiens oorspronkelijke werk echter ook moet worden afgehandeld. Het sabbatical year kan ook negatieve aspecten hebben voor de werknemer: Velen die een sabbatical hebben genomen van het bedrijf en het werk dat daarmee samenhangt, hebben moeite om zich daarna te vestigen en vinden het moeilijk om weer in de traditionele werkdag te stappen.