Wat is Microsoft Notes?

Microsoft Notes is de naam van de OneNote opvolger die Microsoft als UWP oplossing aanbiedt. Dit heet niet OneNote om een eenvoudige reden. Deze app bestaat immers nog steeds.

Microsoft Notes is een software-oplossing voor Windows waarmee gebruikers aantekeningen kunnen maken. Het is gratis voorgeïnstalleerd op Windows 10. Het is dus een UWP-oplossing (Universal Windows Platform) die is geoptimaliseerd voor gebruik op tablets en pengebruik. Het bijzondere hieraan is dat Microsoft Notes de plaats inneemt van OneNote, maar niet volledig en afhankelijk van zijn eigen licenties.

De relatie tussen OneNote en Microsoft Notes

OneNote is sinds 2003 de softwareoplossing die Microsoft bedoeld heeft voor het maken van elektronische notities. Lange tijd maakte het deel uit van het gestandaardiseerde Office-pakket en werd het steeds verder ontwikkeld. De laatste versie verscheen als onderdeel van Office 2016. Voor Office 2019 kondigde Microsoft echter aan dat het het zonder OneNote zou doen. Gebruikers kunnen beter de vooraf geïnstalleerde app Notes gebruiken.

Microsoft Notes biedt minder functies

Vergeleken met OneNote biedt de Notes-app minder functies:

  • geen lokale notitieblokken
  • als UWP-oplossing geen Mac OS-versie (Mac-gebruikers blijven dus OneNote ontvangen)
  • gegevens moeten worden opgeslagen in een OneDrive
  • geen vermeldingen

Deze lijst kan nog worden uitgebreid. Het toont echter aan dat Microsoft Notes, soms gewoon OneNote genoemd (zonder jaartal of versienummer), een grote functionele kloof heeft met de vorige oplossing. De ontwikkelaars beloven echter dat dit in de loop van de tijd zal worden goedgemaakt.