Wat is een arbeidsovereenkomst?

De arbeidsovereenkomst is geregeld in § 631 BGB (Duits Burgerlijk Wetboek). Het kenmerkt de verplichting tot succesvolle arbeidsproductie en de betaling van de overeengekomen beloning voor arbeid. De aanvaarding en de betaling van het loon zijn gekoppeld aan de succesvolle prestatie.

De arbeids- en dienstenovereenkomst met succes als grondslag moet duidelijk worden onderscheiden van de klassieke arbeidsovereenkomst en de dienstenovereenkomst. Bij een arbeidsovereenkomst werkt de werknemer voor een bepaalde tijd en ontvangt hij het loon dat in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen. De werknemer is zijn werkgever geen succes verschuldigd, ook al is het aanblijven bij de onderneming natuurlijk meestal afhankelijk van correct werk. In het geval van de dienstenovereenkomst, die ook de arbeidsovereenkomst omvat, is in beginsel alleen de activiteit met zorg verschuldigd, maar geen specifiek succes. Het dienstencontract moet ook worden onderscheiden van de overeenkomst tot aanneming van werk. Het dienstverleningscontract is ook niet gericht op succesgerichte nakoming. Het gaat om overeenkomsten die niet op een arbeidsverhouding zijn gebaseerd. Zo kunnen bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden of het uitlenen van bepaalde apparatuur in het dienstencontract worden geregeld.

Karakteristieken van een overeenkomst voor werk en diensten

De kenmerken waaraan een overeenkomst voor werk en diensten in de zin van artikel 631 van het Burgerlijk Wetboek kan worden herkend, zijn dus:

  • Productie van een werk in de beloofde uitvoering
  • Vergoeding met de overeengekomen vergoeding voor het werk
  • Verwezenlijking van het succes

Bouw en kunst

Het succes van het werk kenmerkt de overeenkomst tot aanneming van werk. Dit is de reden waarom voor bepaalde produkten en in bepaalde bedrijfstakken bijzonder vaak voor de arbeidsovereenkomst wordt gekozen en juist niet voor een dienstenovereenkomst zoals de arbeidsovereenkomst of de dienstenovereenkomst. Een voorbeeld hiervan is de bouwsector. Succes kan hier worden opgevat als de voltooiing van de geplande bouwwerkzaamheden en de inachtneming van de overeengekomen termijnen en kosten. Ook de kunstindustrie maakt veelvuldig gebruik van de overeenkomst voor werk en diensten. Schilderijen of boeken worden betaald na aanvaarding door de klant, d.w.z. nadat de klant ze mooi heeft gevonden: In het geval van een overeenkomst voor werk en diensten in de kunstsector ligt het succes eigenlijk in het plezier. Dit betekent dat in het geval van een overeenkomst inzake werk en diensten (in tegenstelling tot een overeenkomst inzake diensten/arbeidsovereenkomst/dienstverleningsovereenkomst), de beoordeling van de prestatie ook op subjectieve criteria kan worden gebaseerd. De uitvoerder maakt dus een voorprestatie met zijn werk.

Subtypen van de overeenkomst tot aanneming van werk

De overeenkomst tot aanneming van werk kan opnieuw in verschillende varianten worden onderverdeeld. Hiertoe behoren bijvoorbeeld het vrachtcontract en het planningscontract. Opdrachten voor werken en diensten bestaan ook in een gemengde vorm met aankoopcontracten. Het zogenaamde contract voor werk en diensten wordt vaak gebruikt, bijvoorbeeld wanneer onderdelen voor een bouwproject bij een leverancier worden besteld. Het zogenaamde schijncontract voor werk en diensten is strafbaar. Dit is het geval wanneer er in feite sprake is van een arbeidsverhouding die uit kostenoverwegingen contractueel wordt omzeild of verhuld.

>