Samsung Galaxy S20 FE verandert van chips en wordt nog krachtiger

Gegaan is de veel bekritiseerde zelfgekweekte Exynos 990, welkom Qualcomm Snapdragon 865 zelfs op de 4G-versie, maar niet in alle landen.

Wisseling van chips voor Samsung Galaxy S20 FE. Bijna een jaar na de officiële release, heeft de laagst geprijsde smartphone in de S20-serie een van de belangrijkste elementen in de behuizing veranderd, door over te schakelen van een eigen component naar een extern element met superieure capaciteiten die al bekend en erkend zijn door de fabrikant.

Het is een van de meest populaire apparaten in Samsung’s vlaggenschip line-up geweest en, bijna een jaar later, is het nu weer in het nieuws met een enkele, maar cruciale wijziging in de specificaties. Het nieuws kwam van de WinFuture website, die het belang van deze verandering in de structuur van de S20 ‘Fan Edition’ telefoon benadrukte. Vooruitlopend op de komst van de nieuwe editie later dit jaar, zet de Galaxy S20 FE 4G de deur open voor een nieuwe processor, waardoor deze in lijn komt met de 5G-versie van hetzelfde model.

Samsung Galaxy S20 FE, wat vervangt de oude chip?

Volgens WinFuture zou de 4G-versie van de Galaxy S20 FE kunnen overstappen van Qualcomm’s Exynos 990-processor naar Qualcomm’s Snapdragon 865, net als de 5G-versie. Dit zou een stap voorwaarts zijn voor deze specifieke variant op het S20-thema, die momenteel al met de nieuwe chip en de SM-G780G-identificatiecode wordt vermeld op de website van Samsung die is gewijd aan de Scandinavische markt.

Dit is in ieder geval de enige substantiële wijziging van het model van de Koreaanse fabrikant, aangezien alle andere technische specificaties ongewijzigd blijven ten opzichte van de vorige editie. Dit omvat het scherm, een 6,5-inch FHD+ Amoled-scherm, een combinatie van 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte, een achtercamera met een drievoudige 12MP-module voor elke sensor en, last but not least, een IP68-rating (S20 FE spec sheet hier).

Samsung, Exynos versus Snapdragon?

Samsung’s beslissing om de eigen Exynos 990-processor terzijde te schuiven ten gunste van de Snapdragon 865 komt echter niet als een complete verrassing. De beslissing van Samsung om zijn eigen Exynos 990-processor te vervangen door de Snapdragon 865 komt echter niet onverwacht, aangezien de chip al een aantal duidelijke tekortkomingen vertoonde toen hij voor het eerst op de markt werd gebracht, zoals oververhittingsproblemen die de prestaties van het toestel negatief konden beïnvloeden en de mogelijkheden ervan effectief verminderden.

Het vervangen van de chip door Qualcomm’s SoC zou daarom een stilzwijgende schuldbekentenis kunnen zijn van het bedrijf, dat tot nu toe nooit expliciet de tekortkomingen van zijn meest controversiële chip heeft toegegeven.

Samsung Galaxy S20 FE, wanneer deze op de markt komt

Samsung heeft op dit moment nog geen informatie vrijgegeven over haar volgende stappen met betrekking tot een mogelijke marktvervanging voor toestellen die zijn uitgerust met de Exynos 990-processor, en ook niet of het besluit alleen gevolgen zal hebben voor bepaalde regio’s waar het toestel momenteel wordt verkocht.

Zeker is dat het bedrijf al werkt aan de nieuwe Galaxy S21 FE, die de opvolger wordt van het vorige model en die, behoudens verrassingen, volgens het tijdschema van Samsung in augustus onthuld zou moeten worden (zie hier al het laatste nieuws over dit model).