Een wachtwoordbeheerder is een softwaretoepassing of een hardwareapparaat dat wordt gebruikt om iemands wachtwoorden en sterke wachtwoorden op te slaan en te beheren. Doorgaans zijn alle opgeslagen wachtwoorden gecodeerd, waardoor de gebruiker een hoofdwachtwoord moet maken om toegang te krijgen tot alle opgeslagen, beheerde wachtwoorden.
Top leveranciers van wachtwoordbeheer
1. Dashlane
Dashlane is een hulpprogramma voor wachtwoordbeheer dat zowel basis- als geavanceerde taken kan uitvoeren, afhankelijk van uw behoeften. Het creëert, bewaart en vult automatisch sterke, willekeurige wachtwoorden voor alle accounts, zodat u zich nooit meer hoeft te herinneren of zich zorgen hoeft te maken over uw wachtwoorden. Dashlane is zo ontworpen dat ze de informatie die gebruikers erin opslaan niet kunnen zien, wat betekent dat uw gegevens nooit zullen worden verkocht. Een VPN is inbegrepen om uw account te scannen op zwakke en gecompromitteerde wachtwoorden. Er is een gratis versie van Dashlane beschikbaar en abonnementen die jaarlijks worden geprijsd, zijn beschikbaar voor individuen, gezinnen en bedrijven.
2. NordPass
North Pass stelt u in staat al uw wachtwoorden op één plek op te slaan en met één klik in te loggen op uw meest gebruikte websites en apps. Zelfs als u offline bent, zijn uw inloggegevens nog steeds toegankelijk. Wachtwoorden kunnen worden gedeeld met mensen die u vertrouwt via een gecodeerde kluis. NordPass synchroniseert alle wachtwoorden op alle apparaten, en er is geen limiet aan het aantal wachtwoorden dat u kunt opslaan. Het wordt geleverd met een ingebouwde wachtwoordgenerator en gevoelige notities en creditcardgegevens kunnen ook worden opgeslagen. De applicatie heeft een gratis versie naast premium- en gezinspremieversies.
Hoe u een wachtwoordbeheerder gebruikt
Tegenwoordig hebben mensen een groot aantal wachtwoorden voor sociale mediasites, werklogins, winkelpagina’s, online bankieren en nog veel meer. Hoewel het belangrijk is om sterke wachtwoorden te gebruiken en verschillende wachtwoorden op elke site te gebruiken, kan het een moeilijke taak zijn om ze allemaal te onthouden. Met een wachtwoordbeheerder gaat u gewoon de site binnen, geeft u het hoofdwachtwoord op dat u in die software voor de wachtwoordbeheerder hebt ingesteld, logt u vervolgens in op de site en de gebruikersnaam en het wachtwoord worden voor u opgeslagen.
Het gebruik van een wachtwoordbeheerder kan u ook helpen om veiligere wachtwoorden te maken, omdat het willekeurig gegenereerde wachtwoorden maakt als u nieuwe online accounts maakt met behulp van de manager. Vaak kunt u met een hoofdwachtwoord ook accounts op verschillende platforms synchroniseren.
Wachtwoorden beheren in een webbrowser
De meeste webbrowsers, zoals Chrome, Firefox en Explorer, hebben een geïntegreerde wachtwoordbeheerder, maar ze coderen de wachtwoorden niet, zodat iedereen met toegang tot uw computer uw online wachtwoorden vrij gemakkelijk kan bekijken. Er zijn enkele opties, zoals in Firefox, om wachtwoorden te versleutelen en een hoofdwachtwoord te gebruiken om op te halen. Hoewel dit de wachtwoordbeheerder veiliger maakt, werken door de browser opgeslagen wachtwoorden meestal niet op verschillende platforms en missen de wachtwoordbeheerders functies, waaronder de mogelijkheid om willekeurige wachtwoorden voor nieuwe accounts te genereren.
Beschrijving afbeelding: Instellen van de wachtwoordbeheerder in Firefox
Hardware-wachtwoordbeheerders
Veel apparaten werken op dezelfde manier als wachtwoordbeheerders voor software. U installeert eerst een software-app op uw pc en verbindt de wachtwoordbeheerder via een usb-poort op de computer. Wanneer inlogpagina’s worden gedetecteerd, wordt gebruikers gevraagd om de logins op het wachtwoordapparaat op te slaan. Alle gebruikersnamen, wachtwoorden en andere vereiste inloggegevens worden versleuteld opgeslagen, vaak op een beveiligde smartcard.
De app voor het apparaat kan worden aangepast om aanmeldingen en informatie te beheren en om referenties te importeren of exporteren van verschillende locaties, waaronder cloudopslag.