Hoe WhatsApp met een wachtwoord uitschakelen

Ben je bang dat iemand je WhatsApp chats leest terwijl je slaapt of weg bent? Geen probleem: blokkeer gewoon de toegang tot de app met een wachtwoord

Een groot deel van ons privéleven verloopt tegenwoordig via WhatsApp. Met de instant messaging-dienst van de Facebook-groep communiceren we zowel met onze collega’s op het werk als met onze persoonlijke contacten. Hele verkeringen zijn nu gebaseerd op WhatsApp, terwijl ‘Familie’-groepen met vaders, moeders, kinderen en kleinkinderen inmiddels ontelbaar zijn.

Het is niet vreemd dat meer dan één gebruiker van deze app vraagt om wat meer privacy en vooral om een manier om te voorkomen dat de eerste de beste vreemdeling die in het bezit komt van onze mobiele telefoon al onze chats kan lezen. Het eenvoudigste idee is in theorie WhatsApp te voorzien van een sterk wachtwoord, dat moeilijk te raden is. Maar de app voorziet daar niet in: in de officiële FAQ van de dienst staat duidelijk: “WhatsApp heeft geen functie waarmee je een wachtwoord kunt instellen voor de app of voor specifieke chats”. Hoe dan?

Hoe WhatsApp met een wachtwoord inschakelen voor Android

Als er geen directe manier is om WhatsApp met een wachtwoord in te schakelen op Android, is er meer dan een indirecte manier. Dankzij apps als Lock-Applock (compatibel met Android 6 en later) kun je zelfs instellen dat WhatsApp Android ontgrendelt met je vingerafdruk. In feite kunnen we met deze app alle apps vergrendelen die we willen, niet alleen WhatsApp. Hetzelfde resultaat kan worden bereikt met tientallen andere apps die beschikbaar zijn in de Play Store: probeer te zoeken naar “lock app met vingerafdruk” in de Google store en u zult versteld staan hoeveel het er zijn. Maar zoals altijd moet je, voordat je een app installeert, de recensies en de betrouwbaarheid van de ontwikkelaar controleren: je loopt het risico adware of, erger nog, stalkware te installeren en te eindigen met iemand die je bespioneert.

Hoe WhatsApp met een wachtwoord voor iOS inschakelen

Om soortgelijke apps op iOS-apparaten te kunnen installeren, moet je je telefoon meestal jailbreaken. Maar het spel is de kaars niet waard als het toestel recent is en TouchID of FaceID heeft. Je kunt direct een van deze twee methoden voor het ontgrendelen van je telefoon gebruiken om een biometrisch wachtwoord in te stellen voor WhatsApp voor iOS. Zodra je TouchID of FaceID hebt geactiveerd op je iPhone, hoef je alleen maar de WhatsApp-app te openen en naar Instellingen > Accounts > Privacy te gaan. Hier vind je “Schermvergrendeling”, waar je kunt instellen dat WhatsApp wordt ontgrendeld met biometrische herkenning.