Hoe Google geschiedenis automatisch te verwijderen

Google maakt het mogelijk om de gegevens die het over onze gewoonten bewaart automatisch te verwijderen. Hiervoor hoeven we alleen maar een optie in ons profiel te wijzigen

Een van de dingen die we vaak doen om onze privacy veilig te stellen is het verwijderen van de gegevens die Google over ons verzamelt. Of we nu alleen de Chrome-browser gebruiken of een of meer van de vele apps van Google voor Android- en iOS-smartphones, de gegevens die Big G over ons verzamelt, zijn echt heel veel. Veel meer dan je zou denken.

Deze gegevens worden door Google gebruikt om ons gerichte reclame te bieden (wat goed is voor Google) en sterk gepersonaliseerde diensten (wat goed is voor ons). Dit maakt onze online-ervaring ongetwijfeld veel completer, eenvoudiger en intuïtiever, maar gaat wel ten koste van een indrukwekkende hoeveelheid persoonsgegevens van Google. Dus als het ons niet bevalt, kunnen we deze gegevens periodiek wissen en winnen aan privacy, maar verliezen aan gemak. Overigens bestaat er sinds enkele maanden ook een methode om de geschiedenis van Google automatisch te wissen, waardoor we een goed compromis kunnen sluiten tussen het anoniem gebruiken van de diensten van Google (onhandig maar met meer respect voor de privacy) en een klassieke ervaring, comfortabel en vol gepersonaliseerde functies.

Google's geschiedenis wissen 

Om precies te zijn kunnen we Google vertellen om de paar maanden de over ons verzamelde gegevens te wissen. Ga gewoon naar de Mijn Activiteiten pagina en klik op "Ga naar Web en App Activiteiten". Web- en app-activiteit is de Google-functie die, zoals de naam al aangeeft, al onze activiteiten op het web (d.w.z. op de verschillende sites die we bezoeken) en buiten het web (d.w.z. op alle Google-apps) verzamelt.

Als deze functie is geactiveerd, kunnen we kiezen uit twee mogelijkheden: de gegevens (d.w.z. de geschiedenis) van onze activiteiten handmatig verwijderen of klikken op "Kiezen voor automatisch verwijderen". In dit tabblad kunnen we dan weer kiezen voor "Bewaren tot ik de gegevens manueel verwijder" (d.w.z. er verandert niets: we moeten ze zelf verwijderen), "Bewaren voor 18 maanden" en "Bewaren voor 3 maanden". Nadat we onze keuze hebben gemaakt, moeten we op "Volgende" klikken.

Als we 3 of 18 maanden hebben gekozen, laat Google ons een lijst zien van de gegevens die het gaat verwijderen (d.w.z. de gegevens die meer dan 3 of 18 maanden geleden zijn verzameld). Als we akkoord gaan, drukken we op "Bevestigen". Deze optie geldt ook voor de toekomst: gegevens ouder dan 3 of 18 maanden worden elke dag gewist, afhankelijk van onze voorkeur.