Hoe maak en bekijk je het jaar in het kort 2019 op Facebook

Wil je de mooiste momenten van het jaar online delen? Ontdek hoe je de video “jouw jaar op Facebook” kunt maken en delen met je vrienden

Het jaar 2019 is bijna voorbij en Facebook heeft weer eens bedacht om zijn gebruikers een cadeautje te geven. Het sociale netwerk heeft de traditionele functie opgenomen waarmee je een video samenvatting kunt maken met de beste momenten en belangrijkste vriendschappen van de afgelopen 12 maanden.

Het platform is in feite niet alleen een mogelijkheid om oude vrienden online te vinden of op de hoogte te blijven van je contacten, maar ook een manier om een persoonlijk dagboek bij te houden en je herinneringen te herbeleven. De functie ‘Jouw jaar 2019 op Facebook’ is in het leven geroepen om gebruikers de hoogtepunten van het jaar te laten zien aan de hand van een selectie van foto’s die zij zelf hebben toegevoegd of waarin zij zijn getagd. Deze functie zag het levenslicht in 2015 en is sindsdien een van de populairste, omdat mensen zo de film met andere mensen kunnen delen. Dit jaar heeft het platform een nieuwe functie toegevoegd die de inhoud nog boeiender zal maken.

Jouw jaar op Facebook: hoe maak je een video

Facebook is niet zomaar een sociaal netwerk, maar een platform waarmee we tijdens onze dagen voortdurend in contact staan: we doen dat door een foto te plaatsen, getagd te worden, een status te schrijven of een vriend te maken. Al deze handelingen geven vorm aan ons leven en worden door de app op een bepaalde manier gebruikt. Zo biedt Facebook gebruikers al enige tijd de mogelijkheid om een “Herinnering” te delen, d.w.z. de inhoud die op dezelfde dag van een vorig jaar is gepost, of het biedt de mogelijkheid om de verjaardag van een vriendschap te vieren met een leuke video.

Maar een van de populairste opties is de optie waarmee je een video kunt maken met de beste momenten van het jaar. De functie heet Your Year 2019 on Facebook, is ontwikkeld dankzij de Year in Review tool en wordt zoals gebruikelijk geactiveerd in de laatste dagen van december. Het maken van de video is heel eenvoudig. Om dit te doen, moet u toegang krijgen tot uw account en vervolgens tot de pagina facebook.com/memories en enkele van de door het platform getoonde foto’s selecteren: rechtstreeks gepost door de gebruiker of waarin hij is getagd. Een alternatieve manier om deze pagina vanaf een smartphone te bereiken is door naar het hamburgermenu rechtsboven op de startpagina te gaan en vervolgens het item “Herinneringen” te selecteren dat tussen de verschillende opties verschijnt.

Na het inloggen zullen op de pagina Herinneringen alle berichten van de afgelopen jaren en ook de foto’s van het afgelopen jaar beschikbaar zijn. Als u de door het platform gemaakte video wilt delen, klikt u op Delen. Als u elementen wilt verwijderen of toevoegen, klikt u op Bewerken. Nadat u uw video hebt aangepast, klikt u op Publiceren en u bent klaar: de video wordt op uw prikbord geplaatst en aan uw contacten getoond.

De functie wordt momenteel vrijgegeven en is mogelijk nog niet beschikbaar voor sommige gebruikers, die een dag of twee moeten wachten voordat ze de functie op hun account kunnen zien verschijnen. Facebook verstuurt notificaties, waarin mensen worden uitgenodigd om de vooraf ingestelde video te delen of een nieuwe video te maken.

Jouw jaar op Facebook: wat is er nieuw voor 2019

Dit jaar heeft Facebook een belangrijke nieuwe functie opgenomen, namelijk de mogelijkheid om datums en personen uit te sluiten van de video. Dit verzoek werd lang geleden gedaan door veel gebruikers, die de video juist niet deelden vanwege de aanwezigheid van bepaalde contacten, tags of andere elementen. Maar vanaf 2019 zal het posten toenemen omdat het mogelijk is om de video van herinneringen te personaliseren als nooit tevoren.