Hoe Telegram te gebruiken op je Smart TV

Telegram is een instant messaging app die in de lift zit: het is compatibel met smart TV’s, en het is ook handig om op de hoogte te blijven van tv-series

Telegram is een populaire gratis instant messaging app, en is waarschijnlijk de enige rivaal van WhatsApp in het Westen, samen met Messenger, dat geen rivaal is omdat het nog steeds eigendom is van het Facebook-concern. Telegram werd in 2013 in Rusland gecreëerd door Pavel Durov, maar het duurde slechts een paar jaar om beroemd te worden en vandaag is het een van de meest gebruikte apps ter wereld.

De redenen, voor degenen die het al gebruiken, zijn bekend: het garandeert een aanzienlijk niveau van privacy en veiligheid, maakt het gebruik van bots mogelijk, d.w.z. software die in staat is om bepaalde bewerkingen te automatiseren, en kan worden gebruikt door elk wijdverbreid platform, zoals smartphones, tablets, Windows- of Mac-machines en zelfs smart-tv’s. Dankzij de kwaliteiten ervan zijn er in zeer korte tijd veel diensten ontstaan, waaronder talrijke groepen waarin vrijuit kan worden gesproken zonder angst voor privacy, en kanalen, via welke de maker van het kanaal zelf informatie, nieuws of links kan delen, rechtstreeks aan de leden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om previews, trailers, details, speculaties enz. uit te wisselen over een groot aantal inhouden, waaronder films en TV-series. In Telegram-kanalen kun je bijvoorbeeld veel informatie vinden over de nieuwste afleveringen van je favoriete series, en in groepen kun je er samen over discussiëren. Dus waarom Telegram niet direct op je TV gebruiken? Hier leest u hoe.

Optie 1: De Telegram-app op uw smart-tv

De meest effectieve, handige en veilige manier om Telegram op uw smart-tv te gebruiken, is de officiële app, maar dit is niet altijd mogelijk omdat de officiële app voor het besturingssysteem dat u op uw tv gebruikt, mogelijk niet beschikbaar is.

De Telegram-app is beschikbaar voor tv’s met Android TV en voor settopboxen met Android en daarvoor moet je dus via de Play Store gaan, dus je kunt hem niet op al die tv’s krijgen die niet over de Play Store beschikken. Waar dat wel het geval is, hoeft u alleen maar de app te openen, Telegram in de zoekbalk te typen en op de app op Installeren te drukken.

De eerste installatie is net zo eenvoudig: u voert uw telefoonnummer in, wacht op de bevestigingscode en voert deze in op het daarvoor bestemde scherm op de smart-tv. Vanaf dat moment is het gebruik van Telegram op je smart-tv net als op je pc: chats en al je informatie worden automatisch gesynchroniseerd met die op je telefoon.

Dus als je iets intypt in de Telegram-app voor je smartphone, verschijnt dat vrijwel meteen op je tv.

Optie 2: Telegram spiegelen op een smart-tv

Optie nummer twee is eigenlijk de populairste, vanwege het ontbreken van een Telegram-app voor andere besturingssystemen (zoals Tizen OS op Samsung-tv’s, of Web OS op LG-tv’s): scherm spiegelen, dat is het draadloos doorsturen naar de tv van wat er wordt weergegeven op het scherm van de smartphone, tablet, pc of apparaat waarop je Telegram gebruikt.

De meeste smart-tv’s staan spiegelen van nature toe, bijvoorbeeld via Miracast-technologie. De procedure hangt af van het model, maar is meestal te vinden in de instellingen van de smart tv en de stappen zijn niet ingewikkeld.

Het alternatief is om over te stappen op een tv-stick zoals de Amazon Fire TV Stick of Google Chromecast. Op de Fire TV Stick is spiegelen eenvoudig: op Android-smartphones/tablets gaat u naar instellingen en zoekt u naar schermspiegeling, waarna u Amazon Fire TV Stick in de lijst selecteert; op iPhones en iPads opent u Control Centre, tikt u op de knop Scherm spiegelen en selecteert u ook hier Amazon Fire TV Stick in de lijst.

Op Chromecast moet u echter via de (gratis) Google Home-app gaan, van waaruit u Scherm zenden moet selecteren. Een uitzondering hierop is de recente Chromecast 4K met Android TV, waarin de Play Store is geïntegreerd, zodat u de stappen in de vorige paragraaf kunt volgen.