Hoe verberg je je telefoonnummer op Telegram

Telegram heeft nieuwe privacyfuncties toegevoegd: je kunt nu je telefoonnummer verbergen in groepen. Zo doe je dat

Telegram is een van de populairste messaging apps ter wereld. Daar zijn veel redenen voor: het is snel, veilig, kan veilig worden gebruikt vanaf een smartphone, maar ook vanaf een pc, en stelt u in staat te chatten met uw contacten, zelfs het versturen van zeer zware bestanden zonder problemen. Maar de applicatie is het meest beroemd om zijn privacy-instellingen.

Dit is een kwestie die de ontwikkelaars na aan het hart ligt sinds ze besloten de applicatie in 2013 te lanceren. Zij waren het die versleuteling, geheime chats of login-wachtwoorden introduceerden in de wereld van instant messaging, nog voor WhatsApp en Messenger. Telegram’s laatste update van een paar dagen geleden voegt nog een stukje toe aan die reis. In feite is het nu mogelijk om informatie zichtbaar te maken in een groepschat, bijvoorbeeld die van klasgenoten, maar niet in een andere, die van de sportschool. We hebben het over je telefoonnummer: je kunt nu beslissen of je het zichtbaar wilt maken, en vooral voor wie.

Telegram: je telefoonnummer verbergen in een groep

Om je telefoonnummer te verbergen voor leden van een Telegram-groep, volg je deze weg. Ga naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Telefoonnummer. Hier kunt u drie verschillende items aanvinken: Alle, Geen of Mijn Contacten. Let op: gebruikers die uw telefoonnummer al in hun adresboek hebben staan, zullen het ook op Telegram zien. Degenen die u met uw “gebruikersnaam” hebt toegevoegd, zullen echter nog steeds alleen uw “gebruikersnaam” zien.

In het gedeelte Telefoonnummer kunt u, nadat u hebt gekozen wie het telefoonnummer mag zien, uitzonderingen toevoegen, d.w.z. gebruikers en groepen. Dus als je je nummer in bepaalde groepen niet wilt laten zien, selecteer je gewoon “Alle” bovenaan, en voeg je de chats toe in de uitzonderingensectie eronder. Zodra u groepen of gebruikers hebt geselecteerd, klikt u op Bevestigen en u bent klaar.

Wie kan uw telefoonnummer zien?

Om kort te gaan, u kunt nu chatten in groepen zonder dat uw telefoonnummer voor alle leden beschikbaar is. Dit is een grote sprong voorwaarts voor Telegram, aangezien er binnen deze chats vaak vreemden of bekenden zijn met wie je dergelijke vertrouwelijke informatie als je telefoonnummer niet wilt delen.