Het vreemde stadje waar alle inwoners in één gebouw wonen

Het stadje Whittier, Alaska, heeft slechts 200 inwoners. En ze wonen allemaal in hetzelfde gebouw, dat alles heeft wat ze nodig hebben om te leven.

Het heet Whittier, en het is een kleine stad in Alaska. Veel mensen kennen het omdat het te bereiken is via een van de langste tunnels van de Verenigde Staten, maar er is nog een ander kenmerk dat het zo bijzonder maakt dat het de aandacht heeft getrokken van de media en de mensen op het web.

Ja, want het zeer koude etablissement heeft slechts twee grote gebouwen in zijn stedelijk gebied. Een daarvan, het Buckner-gebouw, is al vele jaren vrijwel verlaten wegens structurele schade als gevolg van een grote aardbeving in de jaren zestig en de aanwezigheid van asbest, waardoor de omgeving giftig is. Op dit moment wordt het alleen bevolkt door lokale fauna – voornamelijk beren! De tweede, bekend als de Begich Towers, is de enige bewoonde, en huisvest dan ook bijna al zijn inwoners – ongeveer 200 inwoners. De meeste zijn particuliere flatgebouwen, terwijl de begane grond en enkele bovenverdiepingen zijn gereserveerd voor winkels, het politiebureau, een kliniek, een postkantoor en een school – van kleuterschool tot middelbare school. Alles wat je nodig hebt om een leven te leiden zonder ooit het grote gebouw te hoeven verlaten.

De naam Whittier komt van de nabijgelegen imposante gletsjer, die de hele horizon van het stadje bepaalt. Het werd gesticht tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de locatie werd gekozen als militaire basis voor de geallieerde strijdkrachten. In die tijd stond het bekend als Kamp Sullivan, en het was hier dat de met sterren bezaaide soldaten uit Alaska bijeenkwamen voor hun vertrek naar het front. Het leger bleef in Whittier tot het begin van de jaren zestig, toen het een onafhankelijke vissershaven werd.

Heden ten dage is Whittier een levende demonstratie van de vele merkwaardige en fascinerende plaatsen die er in de wereld bestaan, zoals het diepste gat dat ooit door de mens is gegraven, of het eiland in Indonesië dat het oudste kunstwerk van de mensheid herbergt – en dat nu helaas aan het verdwijnen is als gevolg van de klimaatverandering.

Naast het schip is de enige manier om in de stad in het ijs te komen de Anton Anderson Memorial Tunnel, een recordbrekende ondergrondse verbinding die zich meer dan vier kilometer in het hart van de berg uitstrekt. En het is momenteel de langste tunnel in Noord-Amerika.

Andrea Guerriero