Topgroep

Als we het hebben over Duitse IT-bedrijven die in hun marktsegment tot de top drie behoren, dan zijn er maar weinig die bij ons opkomen, behalve SAP. Maar dat geldt ook voor Igel: op het gebied van thin clients staat de fabrikant uit Bremen met het schattige stekeldier in zijn logo op gelijke voet met industriegiganten als HP of Dell met Wyse.

Middelgrote bedrijven die op hun gebied tot de internationale top behoren, worden “verborgen kampioenen” genoemd. Dit geldt ook voor Igel Technology uit Bremen, ook al behoort Igel GmbH tot het Melchers-concern, een grote onderneming uit Bremen met een omzet van meer dan 600 miljoen euro.

Volgens de eigen informatie heeft Igel wereldwijd meer dan 17.000 klanten. Het kernproduct is Igel OS, een Linux-variant die niet alleen dienst doet als besturingssysteem op Igel’s eigen thin clients van de UD-serie en de zero clients van de IZ-serie, maar ook bestaande pc’s of notebooks als Universal Desktop Converter (UDC) ombouwt tot thin clients. De nieuwste egel in de stal is UD Pocket voor tijdelijk gebruik van bestaande computers als thin clients. De USB-stick ter grootte van een miniatuur doet gewoon dienst als opstartgegevensdrager voor het Hedgehog OS. Het oorspronkelijke besturingssysteem van de computer blijft behouden.

Igel OS is niet gebaseerd op een bestaande Linux-distributie, maar is onafhankelijk door Igel ontwikkeld. De ontwikkelingsafdeling voor de hard- en software is in Augsburg gevestigd. De apparaten worden volgens de specificaties van Igel geproduceerd door een Taiwanese ODM-partner die gespecialiseerd is in thin clients en POS-systemen in China.

De UD Pocket USB-stick verandert computers tijdelijk in thin clients.

Universele thin clients met Igel OS

De fabrikant uit Bremen is bijzonder trots op het feit dat zijn eigen thin clients en desktop converter de breedste ondersteuning op de markt bieden voor oplossingen op afstand. Het bedrijf heeft momenteel 15 Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Server-based Computing (SBC) oplossingen op de lijst staan. De apparaten worden ook door steeds meer klanten gebruikt, niet als eindpunt voor een remote desktop-oplossing, maar als een slanke en veilige client voor webtoepassingen.

Igel is relatief laat op de Zero Client-bandwagon gesprongen. Momenteel heeft Igel twee zero clients (thin clients die vooraf zijn geconfigureerd voor een VDI-oplossing met nog “slankere” hardware), die elk kunnen werken met Citrix HDX, Microsoft RDS/RemoteFX of VMware Horizon. Met de TC222L en de TC242L heeft Samsung twee cloudmonitoren met geïntegreerde zero clients in het assortiment, die zijn gebaseerd op Igel software. Igel’s eigen UD9 met 22-inch touchscreen is daarentegen een thin client met brede VDI-ondersteuning.

Igel heeft geen mobiele thin clients in zijn portfolio. Heiko Gloge, oprichter en CEO van Igel, ziet hier geen businessmodel voor zijn bedrijf en verwijst naar de Universal Desktop Converter, waarmee elke notebook met een 64-bit x86-processor kan worden omgebouwd tot een mobiele thin client. Met Café Wireless beschikt de UDC zelfs over een speciale functie voor plaatsonafhankelijke WLAN-toegang tot de virtuele werkplek.

Windows 10 IoT voor speciale eisen

Naast de thin clients met eigen Linux biedt Igel sinds mei ook het UD3-model met Windows Embedded 7 en de UD5- en UD6-modellen met Windows 10 IoT Enterprise. Volgens Gloge wordt echter ongeveer 90 procent van de apparaten verkocht met Linux. De duurdere Windows-modellen, uitgerust met meer werk- en massaopslag, worden praktisch alleen gebruikt door klanten die lokale Windows-software willen gebruiken naast de Windows-toepassingen die op afstand op de server worden gebruikt.

Gemiddelde groei in software-activiteiten

Voor het lopende jaar verwacht Igel een aanzienlijk hogere groei voor de verkoop van softwarelicenties dan door de verkoop van hardware. Henning Jasper, managing director van distributeur Vanquish, ziet zelfs stagnatie in de markt voor de thin client-productgroep. Hoewel Gloge van mening is dat thin clients nog steeds hun bestaansrecht hebben, merkt hij op dat de stijgende verkoopcijfers van software bij zijn bedrijf een indicatie zijn dat “innovatie niet langer plaatsvindt op het gebied van hardware, maar op het gebied van software”. En hier ziet de Hedgehog baas zijn bedrijf in een veel betere positie dan de gevestigde grote hardware fabrikanten. Klanten hebben behoefte aan veilige, goedkope en efficiënt te beheren werkplekken. En aan deze behoefte wordt het best voldaan door moderne toegangsapparaten met een ingebed besturingssysteem, zoals die welke door Igel mogelijk worden gemaakt. Het is van ondergeschikt belang of het besturingssysteem een thin client, een mini- of een micro-pc is.

Eindpuntbeheer ook voor Windows-pc’s

De focus van de softwarestrategie ligt op het besturingssysteem Igel OS, dat ook de basis vormt voor de betaalde Universal Desktop Converter, en op eindpuntbeheer via de Universal Management Suite (UMS). Het zorgt voor de automatische configuratie van de thin en zero clients bij de eerste opstart, voor het beheer en de diagnose op afstand van de computers en voor de distributie van firmware-updates. De beheersoplossing is gratis beschikbaar voor zowel computers als het UDC, maar kan worden uitgebreid met betaalde elementen. Met Shared Workplace kan een gebruikersafhankelijke configuratie van de thin client software worden gerealiseerd. Met de Universal Customisation Builder kan een IT-afdeling de firmware van UD clients uitbreiden en aanpassen. Bovendien zijn er uitbreidingen voor de hoge beschikbaarheid van de UMS-server en een verbinding met andere bedrijfsbeheersystemen. De in februari 2017 geïntroduceerde Igel Cloud Gateway breidt UMS uit naar clients buiten het lokale netwerk, zoals voor bijkantoren of thuiskantoren. Er is geen extra VP-verbinding voor nodig.

Igel gaat een stap verder dan de thin client-wereld met de Unified Management Agent. Het maakt het beheer van computers met Windows 7 of 10 via de UMS mogelijk. Hoewel instellingen voor Citrix, VMware of Remote Desktop centraal staan, kunnen ook diverse Windows-systeeminstellingen via UMS worden beheerd.

Focus op softwareverkoop

De stijging van de softwareverkoop is momenteel vooral te danken aan de Amerikaanse markt. Daar kon Igel zijn verkoopcijfers in het boekjaar 2016 bijna verdubbelen, aldus Gloge. De sterkere nadruk op software is nog niet echt aangeslagen bij Duitse klanten. Jörg Kurowski moet er ook voor zorgen dat dit verandert. Als Sales Director Duitsland is hij sinds juni verantwoordelijk voor de verkoop van de software- en hardwareoplossingen van Igel in Duitsland. Voorheen was Kurowski Area Vice President Central Europe bij AppSense, dus hij komt uit de software-industrie. De eerste Global Technology Evangelist in dienst van de Duitse fabrikant moet zorgen voor meer internationale zichtbaarheid van Igel. Douglas Brown, een van de bekendste deskundigen op het gebied van virtualisatietechnologieën, zal deze rol op zich nemen. Brown runt DABCC.com, een van de eerste en belangrijkste websites die zich richt op virtualisatie en end-user computing.

Thin Clients for the Cloud

De verschuiving in IT-uitgaven van een capex- naar een opex-model, die bij veel bedrijven aan de gang is, komt volgens Gloge ten goede aan Igel. Zijn bedrijf moet hiervoor echter ook zijn verkoopconcept aanpassen, wat in de komende maanden moet gebeuren. Daarbij wil het bedrijf uit Bremen MSP’s meer gaan benaderen. De combinatie van slanke en veilige werkplekclients, de UD Pocket voor flexibele VDI-toegang en de beheertools van Igel moet endpointbeheer als nieuw werkterrein voor hen ontsluiten. De Igel-baas noemt ook de distributeurs die hun eigen cloud-marktplaatsen hebben opgebouwd als mogelijke partners voor de MSP-business. Ook het partnerprogramma moet dienovereenkomstig worden aangepast.

Igel heeft momenteel geen plannen voor smartphone-clients, maar denkt wel na over de integratie van smartphones in endpoint management. Mogelijke toepassingsgebieden zijn het volgen van activa en beveiligingsoplossingen. De egelbaas vindt Samsung Knox bijzonder interessant. Igel werkt al samen met de Koreaanse fabrikant aan andere projecten.

Aanvullende informatie

Een verhaal van twee Igels

Igel GmbH werd twee keer opgericht: Eenmaal in 1989 in Augsburg als fabrikant van grafische kaarten voor Unix-systemen en later thin clients, en nogmaals in 2001 in Bremen. Het oorspronkelijke bedrijf werd opgekocht door Infomatec, een Augsburgs bedrijf dat set-top boxes ontwikkelde en belangstelling had voor het Igel Linux. De rechten op het merk Igel werden echter verworven door de toenmalige distributeur van Igel, het Bremer handelshuis Melchers, dat gespecialiseerd was in de Aziatische handel. Na het spectaculaire faillissement van Infomatec in de loop van de uiteenspattende dotcom-zeepbel, werd uit de NetCom-afdeling van Melchers, onder leiding van Heiko Gloge, een nieuwe Igel GmbH opgericht, die een deel van de Augsburgse ontwikkelaars overnam. Hedgehog CDO Dirk Dördelmann is ook afkomstig van de oorspronkelijke Igel GmbH. Een deel van het oorspronkelijke Igel-team richtte een kortstondig bedrijf op met de naam Tuxia, maar dat hield in 2003 op te bestaan. Een deel van de Tuxia-ontwikkelaars ging naar het “nieuwe” Igel.

Igel OS in de industrie

De speciale Linux van de fabrikant uit Bremen wordt ook gebruikt voor toepassingen in de industrie en de gezondheidszorg. Dlog gebruikt bijvoorbeeld het Igel OS voor robuuste tablets die op vorkheftrucks worden gebruikt. Het moederbedrijf van Dlog, Advantech, zal het gebruiken voor tablets bestemd voor de gezondheidssector. Andere toepassingsgebieden zijn dialysemachines of controlestations in fabrieken. Dit geeft Igel ook een voet tussen de deur in de steeds belangrijker wordende Industry 4.0 business. Hier is een veilige en solide netwerkverbinding van apparaten een belangrijke vereiste.

Igel im Industrieeinsatz: Die DLT-V72-Fahrzeugterminals von Advantech-Dlog gibt es auch mit Igel OS als Betriebssystem.