ADVA leidt het AI-NET-PROTECT project voor de ontwikkeling van open, veilige en schaalbare netwerkarchitecturen met AI-gebaseerd beheer. Het doel is om sites veilig met elkaar en met de cloud te verbinden en de digitalisering in Europa te versnellen.
Het AI-NET-PROTECT-project, geleid door ADVA, heeft tot doel de levering van robuuste en veilige communicatienetwerken voor ondernemingen en kritieke infrastructuren te automatiseren door dringende problemen aan te pakken, waaronder de bedreiging van de informatiebeveiliging van ondernemingen en overheden door kwantumcomputers, die een bedreiging vormen voor de huidige encryptietechnologie. AI-NET-PROTECT is een consortium van Europese industrie- en onderzoekspartners voor de ontwikkeling van open en schaalbare netwerkarchitecturen met AI-gebaseerd beheer en netwerkbescherming, zei hij. Het initiatief zal gebruik maken van real-time telemetrie en intelligente controle om de automatisering te verhogen, de operaties te vereenvoudigen en gevoelige informatie beter te beschermen, zei hij.
“Als projectleiders van AI-NET-PROTECT helpen wij de basis te leggen voor de slimme en veilige bedrijfs- en overheidsnetwerken van morgen. Samen met onze partners in vier landen ontwikkelen we oplossingen die gebruik maken van automatisering en snelle detectie van bedreigingen voor maximale veerkracht en gegevensbescherming”, zegt ADVA CTO Christoph Glingener. “Het AI-NET-PROTECT-project zal bijdragen tot een verdere verbetering van onze open netwerktechnologie. Mit den Ergebnissen werden wir unser vielseitiges Open-Line-System FSP 3000 mit seinem ultraflexiblen TeraFlex-Terminal weiterentwickeln, ebenso wie unsere Verschlüsselungslösung ConnectGuard und unsere wegweisende Innovation im Bereich der quantenresistenten Kommunikationstechnik.“
AI-NET-PROTECT sei eines von drei Teilprojekten der europäischen Initiative zur Beschleunigung der Digitalisierung durch intelligente Automatisierung (Accelerating Digital Transformation in Europa with Intelligent Network Automation, AI-NET). Das ebenfalls von ADVA koordinierte öffentlich-private Partnerschaftsprojekt CELTIC-NEXT mit einem Volumen von 74 Mio. Euro bringe wichtige Akteure aus der gesamten Branche zusammen. Het AI-NET-project, dat loopt tot augustus 2024, wil de toenemende complexiteit van een gecentraliseerde cloud aanpakken door processen en edge computing te distribueren. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van innovatieve 5G- en AI-technologieën. AI-NET zou niet alleen oplossingen ontwikkelen om de flexibiliteit, functionaliteit en schaalbaarheid voor eindgebruikers te verbeteren, maar ook de uitdagingen van de mondiale toeleveringsketen aanpakken en duurzame groei in Europa bevorderen.
“Bedrijven in alle bedrijfstakken moeten dringend de vruchten plukken van de digitalisering. Het vermogen om informatie veilig te gebruiken en er in real time op te reageren zal van cruciaal belang zijn voor de toekomstige welvaart en het concurrentievermogen van de Europese industrie op de wereldmarkt. Daarom nemen wij het voortouw in AI-NET en brengen wij onze netwerkexpertise en competentie in service assurance in het AI-NET-PROTECT project,” zegt Achim Autenrieth, Director Advanced Technology bij ADVA. “In de komende drie jaar zullen wij in onze laboratoria werken aan een aanzienlijke verbetering van de netwerktelemetrie en de intelligente besturing. Samen met onze partners creëren we zo de voorwaarden voor de veilige datatransmissie van morgen.”
Het CELTIC-NEXT-project AI-NET-PROTECT (project-ID C2019/3-4) wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Duitse federale ministerie van onderwijs en onderzoek (FKZ16KIS1279K), voegde hij eraan toe.