5 manieren om uw gsm veilig te gebruiken tijdens het rijden

De smartphone is de eerste afleiding tijdens het rijden. Om hem veilig te gebruiken kunt u vertrouwen op headsets, Bluetooth en apps

Rijden terwijl je je smartphone gebruikt is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Mensen zijn eraan gewend geraakt WhatsApp-berichten te beantwoorden of hun vrienden te bellen terwijl ze voor een verkeerslicht in de file staan, zonder na te denken over het gevaar dat ze daarmee voor zichzelf en andere bestuurders creëren.

Een moment van afleiding is genoeg om op de andere rijstrook terecht te komen en een frontale botsing te riskeren. Of het niet opmerken van een kruispunt omdat je een voice memo aan het sturen was naar je partner. Het gebruik van uw smartphone tijdens het rijden is bij wet verboden, maar als u hem voor uw werk of uit noodzaak toch in de auto moet gebruiken, kunt u dat doen met eenvoudige hulpmiddelen die uw veiligheidsnormen verhogen. Het klinkt misschien vreemd, maar om uw mobiele telefoon veilig te gebruiken tijdens het rijden, moet u hulp krijgen van de technologie. Een voorbeeld? Hoofdtelefoons. Als u tijdens het rijden moet telefoneren, moet u een hoofdtelefoon gebruiken waarmee u uw handen stevig aan het stuur kunt houden zonder de controle over de auto te verliezen.

Maar een hoofdtelefoon is niet het enige stukje technologie waarmee u uw smartphone veilig kunt gebruiken tijdens het rijden. Er zijn ook apps die het gebruik van de telefoon blokkeren zodra je de auto instapt, om de bestuurder niet af te leiden, of moderne infotainmentsystemen die de smartphone in al zijn functies vervangen

Infotainmentsystemen

De absoluut veiligste manier om je smartphone in de auto te gebruiken, is in de meeste voertuigen Bluetooth te gebruiken. Moderne slimme auto’s hebben infotainmentsystemen waarmee u uw smartphone kunt synchroniseren met de auto, zodat u uw mobiele telefoon tijdens het rijden niet hoeft te gebruiken. Heb je een nummer uit het telefoonboek nodig? Je hoeft alleen maar te communiceren met het infotainmentsysteem om het te krijgen, zonder je handen van het stuur te halen en je ogen van de weg. Hetzelfde geldt als u naar uw favoriete muziek wilt luisteren. In de nieuwste auto’s kunt u met uw stem communiceren met het infotainmentsysteem, alsof u tegen Siri of Google Assistant praat. Helaas zijn auto’s met deze intelligente systemen nog in de minderheid en moet je andere methoden gebruiken om veilig te rijden.

Bluetooth-sigarenaansteker

Voor wie geen Bluetooth-systeem in zijn auto heeft, kan het voor weinig geld inpluggen. Er zijn draagbare Bluetooth-apparaten ontwikkeld die in de sigarenaansteker kunnen worden gestoken en waarmee u uw mobiele telefoon op uw auto kunt aansluiten, zodat het een slimme auto wordt. Hiermee kunt u uw mobiele telefoon op uw auto aansluiten en veilig bellen

USB-kabel

Als uw sigarenaansteker kapot is, kunt u als alternatief een USB-kabel gebruiken om uw mobiele telefoon op uw auto aan te sluiten. In dit geval is de bediening iets ingewikkelder, omdat u ad hoc software op uw mobiele telefoon moet installeren waarmee deze met de auto kan communiceren. Als u de verbinding tot stand kunt brengen, kunt u de stereo-installatie van de auto gebruiken om in alle veiligheid te telefoneren.

Hoofdtelefoon gebruiken

Telefoneren tijdens het rijden is niet alleen illegaal en strafbaar met zes maanden rijontzegging, het is ook een van de meest riskante acties die een bestuurder kan ondernemen. Als u moet telefoneren, kunt u het beste een headset gebruiken, zodat u beide handen aan het stuur hebt en klaar bent in geval van gevaar.

RIJDEN EN VERLATEN

Eén bron van afleiding tijdens het rijden zijn apps. Een bericht van WhatsApp, een uitnodiging voor een Facebook-evenement en de melding van een foto die je vriend op Instagram heeft geüpload. Meldingen die elke seconde aankomen en de veiligheid van de bestuurder in gevaar brengen. ANAS heeft in samenwerking met de rijkspolitie de GUIDAeBASTA-applicatie ontwikkeld, die alle meldingen dempt zodra je aan het rijden bent. Het werkt heel eenvoudig: de gebruiker kiest de mensen die het dichtst bij hem of haar staan om te verwittigen wanneer hij of zij rijdt, zodat hij of zij niet gestoord wordt. U zult geen WhatsApp-berichten, e-mails of telefoongesprekken ontvangen. Wanneer u op uw bestemming bent aangekomen, deactiveert u de reismodus en kunt u uw smartphone weer gebruiken. De GUIDAeBASTA-app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Apple heeft in iOS 11 ook een systeem geïntegreerd dat herkent wanneer de gebruiker aan het rijden is. Zodra de auto wordt aangezet, wordt de iPhone onbruikbaar en worden geen oproepen of meldingen ontvangen.