Wat is de Supply Chain Act

De Supply Chain Act maakt vanaf oktober 2020 nog geen deel uit van het Duitse rechtssysteem. Het is veeleer een idee en een initiatief van verschillende organisaties die bij de Duitse regering een verzoekschrift voor een dergelijke wet indienen.

Geglobaliseerde handel en wereldwijde toeleverings- en waardeketens dragen niet in onbelangrijke mate bij tot milieuschade en schendingen van de fundamentele mensenrechten. In de meeste gevallen wordt dit aanvaard zonder gevolgen voor de bedrijven en andere verantwoordelijke partijen. In principe zou het mogelijk zijn de naleving van de mensenrechten zelfs over lange afstanden te controleren, maar Duitse bedrijven doen dit zeer gebrekkig. Sie argumentieren, dass sie nach der derzeitigen Rechtslage nicht in eine Haftung genommen werden können für Dinge, die sich ihrer Kontrolle entziehen.

Kritik bezieht sich auf zahlreiche Mängel

Viele Organisationen kritisieren, dass es innerhalb der globalen Lieferkette in Entwicklungs- und Schwellenländern zu einer Verletzung von bei uns gängigen Umweltstandards und Arbeitsbedingungen komme. Konkret werden genannt:

  • die Arbeitsbelastung
  • der Arbeitsschutz
  • die Arbeitssicherheit
  • der betriebliche Gesundheitsschutz
  • Kinderarbeit
  • Ausbeutung
  • Sozialverträglichkeit
  • fairer Handel

Das wesentliche Problem liegt darin, dass die rechtliche und gesetzliche Verantwortung bisher ausschließlich bei den Betrieben und Behörden vor Ort liegt. Es gibt so gut wie keine juristische Grundlage, um die Unternehmen in den Industrieländern für Missstände zu belangen. In het beste geval kunnen zij proberen hun leveranciers ertoe te bewegen veranderingen door te voeren of hen te boycotten. De situatie werd nog verergerd door de Covid 19-pandemie in 2020, omdat veel bestellingen uit geïndustrialiseerde landen werden geannuleerd, wat leidde tot massale loonverliezen in de landen van herkomst van de producten.

Doelstellingen van het initiatief inzake de wetgeving voor de toeleveringsketen

De organisaties van het initiatief inzake de wetgeving voor de toeleveringsketen zijn onder meer Brood voor de Wereld, BUND, DGB, Greenpeace, OXFAM Duitsland en ver.di. Zij komen allen op voor de eerbiediging van de mensenrechten in de wereld en tegen de voortdurende vernietiging van het milieu. Aangezien bedrijven niet vrijwillig aan deze eisen voldoen, roept het initiatief de Duitse regering op een wet op de toeleveringsketen aan te nemen.

Met deze wet moeten bedrijven in Duitsland aansprakelijk worden gesteld als zij in hun toeleveringsketen schade aan mens en milieu veroorzaken of zelfs door de vingers zien, zodat gewetenloze praktijken in het bedrijfsleven niet langer winstgevend zijn. Zij roepen de regering op snel te handelen en verwijzen herhaaldelijk naar de toezegging voor een dergelijke wet die in het regeerakkoord is opgenomen. Andere landen hebben al wetten over de toeleveringsketen uitgevaardigd.

Volgens het regeerakkoord van de huidige federale regering moet een dergelijke maatregel uiterlijk in 2020 worden onderzocht. In september werd in dit verband een petitie overhandigd, die door meer dan 220.000 Duitse burgers werd ondertekend. Hoewel de minister van Financiën de wet inmiddels heeft gesteund, is het verzet van het bedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken nog steeds massaal.