Cashback 2021: quali rimborsi slittano a novembre

Il nuovo decreto lavoro del governo Draghi del 30 giugno 2021 cambia le regole del Cashback: ecco tutte le novità sui rimborsi

veronica-nicosia.jpeg?w=74&a=c&h=74

Veronica Nicosia Giornalista scientifico

Laureata in astrofisica, giornalista scientifico e content editor SEO, scrive di tecnologia per magazine online e carta stampata. Nel 2020 approda a Libero Tecnologia

La sospensione del programma Cashback 2021 era nell’aria del governo Draghi ed è arrivata nel decreto Lavoro del 30 giugno 2021. Een opschorting van zes maanden, voorlopig, van het door Conte gewenste initiatief voor het Cashless Italy Plan en vooral een uitstel voor de creditering van de terugbetalingen.

Voor degenen die zaten te wachten op de uitbetalingen van de 150 euro geaccumuleerd met de meer dan 50 transacties geldig voor digitale betalingen voor 31 augustus, is er goed nieuws: ze zijn bevestigd lagen. De Super Cashback is een andere zaak: terugbetalingen worden uitgesteld tot 30 november. Je zult minstens 5 maanden moeten wachten om het extra bonusgeld bijgeschreven te zien. Bovendien heeft de regering ook bevestigd dat de voor het programma uitgetrokken middelen beperkt zijn en dat zij het geld misschien zal moeten herverdelen onder degenen die ervoor in aanmerking komen. Resultaat? U krijgt geen 150 en 1500 euro, maar hoogstwaarschijnlijk een lager bedrag dat opnieuw moet worden geproportioneerd.

Cashback en Super Cashback: waarom de teruggaven wegglijden

Cashback is het programma dat de regering-Conte wil stimuleren om burgers digitale betalingen te laten doen, waarbij de voorkeur uitgaat naar betaalkaarten en apps, en om belastingontduiking tegen te gaan. Iedereen die tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2021 ten minste 50 geldige transacties heeft verricht, krijgt 10% van de betaalde bedragen terugbetaald, met een maximum van 150 euro. Super Cashback daarentegen is de extra bonus van 1.500 euro voor de eerste 100.000 meest actieve gebruikers in de rangschikking van het aantal transacties.

Met de afsluiting van de eerste zes maanden Cashback op 30 juni is de toto-datum voor de komst van terugbetalingen ingegaan. Volgens de oorspronkelijke regels hadden zij binnen 60 dagen, d.w.z. vóór eind augustus, moeten aankomen. Decreet nr. 99 van de regering Draghi van 30 juni 2021 wijzigt echter de regels, maar alleen voor Super Cashback.

Zoals aangegeven op de officiële website van de IO-app, zullen terugbetalingen voor de €150 Cashback binnen 60 dagen arriveren, d.w.z. voor 31 augustus. Wat de Super Cashback betreft, is er echter uitstel: die komt er tegen 30 november 2021. De reden? Restituties zullen worden uitbetaald nadat een definitieve ranglijst is opgesteld waarin ook de beslissingen van Consap over klachten van gebruikers zijn opgenomen.

Cashback en Super Cashback: annulering of slechts opschorting?

Velen vragen zich nu af of het besluit van de regering slechts een opschorting is of een definitieve annulering. Het antwoord is dat het niet bekend is. In het decreet staat dat het cashback- en supercashbackprogramma voor de tweede helft van het jaar, d.w.z. van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021, wordt opgeschort om het fonds van 1.497,75 miljoen euro te herbestemmen voor de financiering van hervormingsmaatregelen op het gebied van de sociale zekerheid.

Wat de derde helft van het jaar betreft, die ingaat op 1 januari 2022 en eindigt op 30 juni 2022, zal waarschijnlijk over enkele maanden worden besloten of andere middelen zullen worden toegewezen om het programma opnieuw op te starten, dan wel of het definitief wordt geschrapt. Intussen rest ons niets anders dan te wachten op de verschuldigde terugbetaling, ook al is die misschien minder dan gehoopt. Het is mogelijk dat de voor Cashback en Super Cashback bestemde middelen niet volstaan om de terugbetalingen te dekken voor de 8,9 miljoen burgers die zich voor het initiatief hebben ingeschreven, en er zullen waarschijnlijk enkele herberekeningen plaatsvinden.