Officiële start van Gaia-X AISBL

Een vereniging zonder winstoogmerk moet het Europese wolkenproject Gaia-X naar een hoger niveau tillen. Nu hebben 22 organisaties de oprichtingsdocumenten van de AISBL ondertekend en kondigen zij een top aan voor november.

22 bedrijven en instellingen hebben op 15 september de notariële oprichtingsdocumenten voor de Gaia-X AISBL (association internationale sans but lucratif naar Belgisch recht) ondertekend. Formeel is het oprichtingsproces echter nog niet voltooid: In Brussel moet nog een hoofdkantoor worden gevestigd en moeten belangrijke organisatiestructuren worden opgezet. Daarnaast is medio november een Gaia-X-top gepland.

Onder de stichtende leden bevinden zich elf partijen uit zowel Frankrijk als Duitsland: 3DS OUTSCALE, Amadeus, Atos, Beckhoff Automation, BMW, Bosch, CISPE, DE-CIX, Deutsche Telekom, Docaposte, EDF, Fraunhofer Gesellschaft, German Edge Cloud, IMT, International Data Spaces Association, Orange, OVH, PlusServer, Safran, SAP, Scaleway en Siemens.

Startbudget: 1,5 miljoen euro per jaar

Als vereniging zonder winstoogmerk is de Gaia-X AISBL bedoeld om de financiering en de inzet van haar leden te garanderen. De stichting zal van start gaan met een jaarlijks budget van 1,5 miljoen euro – aldus Hubert Tardieu van Atos SE tijdens een lanceringsevenement op 4 juni 2020. Tardieu noemde toen de Europese Commissie en de Duitse en Franse regering als “potentiële” bronnen; een verdubbeling van het bedrag is ook denkbaar – te horen in de hier gelinkte video vanaf ongeveer minuut 50.

Het Gaia-X-initiatief, dat in 2019 van start gaat, is bedoeld om een betrouwbare en soevereine digitale infrastructuur voor Europa te ontwikkelen.

Peter Altmaier, minister van Economische Zaken en Energie: “De ontwikkeling van een soevereine Europese data-infrastructuur is een sleutelproject voor het concurrentievermogen en de digitale innovatiekracht van onze economie, voor toekomstbestendige banen in Duitsland en Europa. Vandaag hebben de 22 stichtende leden van de toekomstige Gaia-X AISBL uit Duitsland en Frankrijk een belangrijke mijlpaal bereikt en ons gezamenlijk project eindelijk in permanente structuren ondergebracht. De zetel van de toekomstige organisatie in Brussel, in het hart van Europa, onderstreept haar Europese en internationaal open karakter. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er snel in zullen slagen nog meer leden te werven, zodat we met vereende krachten kunnen blijven bouwen aan deze hoeksteen van een sterke data-economie in Europa.”