SL Rasch vertrouwt op oplossingen van SGI

Er zijn grote rekencapaciteiten nodig om de materiaalbelasting op lange termijn van enorme zonneschermen te berekenen en te simuleren. Om dit op te vangen heeft het bedrijf SL Rasch gekozen voor een high-performance computersysteem van SGI.

SL Rasch GmbH, dat 200 mensen in dienst heeft, ontwerpt, construeert en produceert lichtgewicht constructies. Daartoe behoren tenten en grote opvouwbare paraplu’s, maar ook cabriodaken en koepels – op maat gemaakt voor het Midden-Oosten. Om de producten met een minimale oppervlaktestructuur te ontwikkelen, gaat de onderneming verder dan de klassieke aanpak waarbij eerst de architectuur wordt ontwikkeld en vervolgens een beschermende structuur. In plaats daarvan wordt een architectonisch constructie- en ontwerpproces toegepast.

SL Rasch richt zich met name op Saoedi-Arabië, waar schermen nodig zijn om het comfort van grote mensenmassa’s te verhogen. De paraplu’s van SL Rasch

beschermen bijvoorbeeld duizenden pelgrims in Mekka tegen de priemende zon en de hoge temperaturen.

De paraplu's beschermen bijvoorbeeld duizenden pelgrims tegen de priemende zon en de hoge temperaturen.

Uitdagingen en problemen

“Hoewel minimale oppervlakken zeer licht en structureel efficiënt zijn, stellen ze grote ontwerp- en constructie-uitdagingen en vereisen ze buitengewone expertise”, aldus Dennis Geldec, IT-directeur bij SL Rasch.

Lichtgewicht, dubbelgekromde structuren en de locaties die ze moeten overschaduwen, kunnen alleen nauwkeurig in drie dimensies worden bestudeerd. Fysieke miniatuurmodellen zijn nuttig, maar moeilijk te analyseren. Computersimulaties zijn beter om de effecten van windomstandigheden op de constructies vast te stellen. Dit is vooral belangrijk op de momenten dat de luifels open of dicht gaan, omdat ze dan het zwakst zijn.

SGI’s oplossing

Voor het berekenen en simuleren van materiaalspanningen op lange termijn zijn grote rekenkrachtbronnen nodig. Hierdoor kunnen de flexibele lichtgewicht constructies worden gesimuleerd met hoge numerieke rasterresoluties.

Om het aantal verschillende gegevenstypen met speciale toepassingen te beheren, heeft SL Rasch zich gewend tot een high-performance computersysteem van SGI:

  • 64-node SGI ICE 8400
  • 36-node SGI ICE X
  • 48-core SGI UV100 met 256 gigabyte geheugen
  • SGI InfiniteStorage 5000

Voor een optimaal gebruik van de systemen en ter ondersteuning van de visualisatieafdeling maken de machines gebruik van virtuele rendernodes die de renderfarm dynamisch ondersteunen.

De voordelen van de oplossing

De oplossing stelt SL Rasch in staat de traditionele ontwerpbenaderingen verder te ontwikkelen, zodat alle aspecten in het ontwerp van haar producten aan bod komen. Het bedrijf beschikt zo over de middelen voor 3D-modellering, simulaties, animaties en rendering en hoeft minder prototypes te bouwen. “Dit bespaart tijd bij de projectuitvoering en energie- en verdere kosten. Bovendien wordt de veiligheid verhoogd door een efficiënte en correcte berekening. Deze vervangen de klassieke aanpak waarbij verschillende versies van een ontwerp worden ontwikkeld en vervolgens in een windtunnel worden getest om verschillende weersomstandigheden te testen,” aldus Geldec. Windanalyse is niettemin van belang voor een veilige lay-out, de totstandkoming van een constructie, de keuze van het juiste materiaal en om aan strenge veiligheidseisen te voldoen.

SL Rasch gebruikt voor dit doel een techniek om kunstmatig windsnelheden op te wekken. Hier kunnen zeer snel veranderende windstromingen worden gemodelleerd met realistische micro-meteorologische eigenschappen. Hiervoor maken de systemen van SGI gebruik van ESI PAM-Flow, PAM-Crash en de OpenFOAM-simulatiesoftware, die de nauwkeurigheid van het uiteindelijke ontwerp en de stabiliteit van het eindproduct verbeteren.

SL Rasch heeft al 250 lichtgewicht constructies geleverd aan Saoedi-Arabië en werkt nu aan schermen met een diameter tot 50 meter.

SGI in Duitsland

Silicon Graphics GmbH (SGI) heeft zijn Duitse hoofdkantoor in Grasbrunn bij München. Talrijke ervaren partners vormen het kanaalnetwerk van SGI in Duitsland. SGI-partners gebruiken hun knowhow om efficiënte en krachtige oplossingen te vinden voor de individuele uitdagingen van hun klanten.

Geïnteresseerde wederverkopers kunnen contact opnemen met Ulrich Rogler, Channel Manager DACH van Silicon Graphics GmbH, per telefoon op 089/46102-112 of per e-mail op [email protected].