Wat is een solid-state-array?

Solid State Arrays, of SSA’s, zijn bronnen voor gedeelde opslagapparaten die bestaan ​​uit solid-state schijven (SSD’s). Solid State-arrays bieden doorgaans een lagere latentie en een langere levensduur in vergelijking met opslag op harde schijven (HDD), en SSA’s zijn steeds populairder geworden in datacenters omdat ze veel minder ruimte innemen en minder energie verbruiken (een tiende van de energie vergeleken met harde schijven), en biedt een veel betere betrouwbaarheid in vergelijking met HDD-opslag.

Solid State-arrays zijn ontworpen om te worden gedeeld en toegankelijk met meerdere fysieke hosts via netwerkstructuren voor gedeelde opslag, zoals een SAN. Een softwarelaag bovenop de SSA beheert de solid-state array en biedt ontdubbeling, compressie, hoge beschikbaarheid, thin provisioning, snapshots, scale-out opslag, replicatie en andere opslagfunctionaliteit.

Een belangrijk stuk technologie dat een rol heeft gespeeld bij de opkomst van solid-state arrays in de onderneming is NVMe, of Non-Volatile Memory Express, een communicatie-interface en driver die solid-state schijven aanstuurt en heeft bijgedragen aan het leveren van de verbeterde prestaties en efficiënt beheer van Solid State Arrays.

De toestand van de solid-state array-markt

De Solid State Array-markt is de afgelopen jaren druk geworden, met opslagleveranciers zoals NetApp, Pure Storage, HPE, Dell EMC, IBM en Hitachi die allemaal strijden om marktaandeel.

SSA’s worden soms flash-arrays genoemd; Flash-opslag (of NAND) is echter slechts één type solid-state opslag, met Storage Class Memory (SCM), 3D XPoint en Z-NAND ook beschikbaar als andere solid-state array-opslagopties.