Bliksemsnel in Hannover

Nee, het gaat niet om de snelste weg naar Cebit, maar om de snelste opslagsystemen: EMC, Nimble en Sandisk tonen in Hannover nieuwe full-flash opslagoplossingen.

De storage-innovaties in de stad aan de Leine draaien steeds meer om het thema flash: bij EMC ligt de focus op de all-flash array-versie van het vlaggenschip Vmax. De opslagreus is schaalbaar tot vier petabyte en ondersteunt van nature blok- en bestandsopslag, open systemen en mainframes. “2016 wordt het jaar van all-flash voor primaire opslag”, weet Reimund Willig, CTO van EMC Duitsland, zeker. Zijn bedrijf is te vinden in hal 2, stand B51. EMC’s “eeuwige” concurrent NetApp is niet vertegenwoordigd met een eigen stand in Hannover.

Nimble Storage daarentegen wel. De opslagfabrikant, die pas in 2008 werd opgericht, presenteert vier all-flash arrays van de AF-serie. Nimble noemt de apparaten “voorspellende all-flash arrays”. De combinatie van snel flashgeheugen en de voorspellende analysetool Infosight moet opgeslagen data namelijk betrouwbaarder beschikbaar maken, omdat volgens Nimble potentiĆ«le problemen vooraf worden gediagnosticeerd.

De AF-serie omvat de AF3000, AF5000, AF7000 en AF9000 arrays met een prestatie tot 350.000 IOPS in het topmodel. In de maximaal 24 SSD-slots in de 4U arrays en in de uitbreidingsplanken van de AF-serie gebruikt Nimble SSD’s uit de Samsung PM863-serie met elk maximaal vier terabyte opslagruimte. De SSD’s zijn gebaseerd op Samsung’s 3D-V NAND-technologie. Nimble Storage is te vinden in hal 2, stand A47.

Sandisk en IBM

Sandisk’s Infiniflash is een all-flash opslagsysteem met een capaciteit tot 512 TB in drie hoogte-eenheden. Het apparaat is geen apparaat, maar een enorme SAS-opslag voor maximaal acht servers. Het flashgeheugen is ondergebracht op speciale kaarten, is hot-swappable en kan redundant worden gebruikt. Tot dusver heeft Sandisk samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Supermicro, Nexenta en QCT om Infiniflash te combineren met geschikte hardware en software. Nu heeft ook IBM zich hierbij aangesloten: Infiniflash kan als scale-out systeem worden gecombineerd met IBM’s Spectrum Scale bestandssysteem en is daarmee in te zetten als Infrastructure as a Service (IAAS) voor de private, hybride en publieke cloud.

Sandisk is te vinden bij Planet Reseller in hal 15, stand H63/1.