Shopping tour in the cloud

De business met de data cloud heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Het IT BUSINESS-panel kijkt naar wat distributeurs en cloudproviders aanbieden en hoe de samenwerking in het kanaal verloopt.

Of het nu voor de zondagse brunch is of voor de dagelijkse behoeften, kopers kunnen op de stadsmarkten een breed scala aan geschikte aanbiedingen vinden. Het is vaak moeilijk om te kiezen. De situatie is vergelijkbaar voor kleine en middelgrote ondernemingen met cloud-diensten. Zij vinden het niet gemakkelijk om systematisch met de cloud te werken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn vaak de ondoorzichtigheid van de markt en het duidelijke overaanbod. Niet alleen biedt elke hyperscaler talloze diensten aan via zijn cloudplatform, maar ook het aanbod zelf lijkt overweldigend voor de beginner: public of private cloud? Of past de multicloud beter in de bedrijfsstrategie? Geen gemakkelijke beslissing.

Bedrijven kunnen op cloud-marktplaatsen een overzicht krijgen van het cloud-aanbod. Zij bundelen diensten en aanvullende aanbiedingen van de aanbieders en presenteren deze overzichtelijk op een platform zoals in een winkel. Basisdiensten zijn Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (Iaas) en Platform as a Service (PaaS). ­Eine besondere Stellung nehmen die Cloud-Marktplätze der Distributoren ein, die in ihrer Funk­tion nicht nur zwischen Cloud-Anbietern und dem Fachhandeln vermitteln, sondern teils auch Professional Services anbieten. Een dergelijke digitale cloudmarktplaats wordt aangeboden door 89 procent van de ondervraagde distributeurs. Slechts elf procent van de ondervraagden heeft er geen. En het aanbod vindt ook gretigheid bij het kanaal.

Van de ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren neemt 60 procent zijn toevlucht tot het digitale aanbod van de distributie. De cloud-marktplaatsen zijn dus ook belangrijk voor de ondervraagde partners. Voor 25 procent van de in ICT gespecialiseerde dealers en systeemintegratoren zijn ze onmisbaar voor hun dagelijkse werkzaamheden, 20 procent beoordeelt ze als een nuttig hulpmiddel. Nog eens 32 procent maakt er slechts af en toe gebruik van. In het algemeen lijkt de samenwerking in de cloudbusiness tussen de kanaalspelers goed te verlopen, want ook met de cloudproviders zelf lijkt alles goed te gaan. 70 procent van de ondervraagde partners is hier “tevreden” over. 38 procent beoordeelt ze zelfs als “zeer tevreden.”

De race onder de groten

AWS, Google en Microsoft behoren tot de bekendste hyperscalers. Voor de dagelijkse gang van zaken van de deelnemers aan het IT BUSINESS panel spelen niet alleen de toppers een rol. Toch staat de Microsoft-cloud op de eerste plaats (ITC-vakhandelaren / systeemintegratoren 88 %; distributeurs / fabrikanten 83 %). De tweede plaats onder de ondervraagde ICT-resellers / systeemintegratoren gaat naar AWS met 45%. 44 procent van de ondervraagde distributeurs/fabrikanten vertrouwt er ook op. Op de tweede plaats komt echter de Oracle Cloud met 80 procent. 28 procent van de ondervraagde partners en 22 procent van de ondervraagde distributeurs/fabrikanten vertrouwt op Google. Andere cloud-hyperscalers, zoals Ionos of Terra Cloud van Wortmann, spelen daarentegen een rol voor 31 procent van de partners.

Support over support

Samenwerking in het kanaal lijkt te werken. Over de hele linie is er sprake van een overaanbod bij de ondervraagde distributeurs/fabrikanten. In de top drie van gevraagde diensten staat technische bijstand, die 58 procent van de ondervraagde ICT-wederverkopers en systeemintegratoren zou willen en 67 procent van de ondervraagde fabrikanten/distributeurs ook aanbiedt. Daarnaast heeft 57 procent van de partners behoefte aan training over specifieke cloud-aanbiedingen en 66 procent van de distributeurs / fabrikanten regelt trainingen. De derde plaats wordt ingenomen door operationele ondersteuning (ICT-wederverkopers / systeemintegratoren 54%; distributeurs / fabrikanten 61%). Interessant is dat slechts 31 procent van de partners behoefte heeft aan advies over bedrijfsmodellen, hoewel 77 procent van de distributeurs / fabrikanten dit biedt.

Diensten uit de cloud

Op de cloud-marktplaatsen bieden distributeurs producten en diensten aan, meestal van verschillende cloud-providers voor partners en systeemintegrators. Software-as-a-service-toepassingen staan met 82 procent op de eerste plaats, gevolgd door cloud-gebaseerde producten van leveranciers met 70 procent. MSP-diensten komen op de derde plaats met 58 procent. Infrastructuur als een dienst op een eigen cloudplatform wordt door slechts 51 procent van de ondervraagde distributeurs op hun cloudmarktplaatsen aangeboden. Nog eens 47 procent biedt ook hyperscaler-diensten aan.

U kunt meer resultaten van het IT BUSINESS-panel vinden in de afbeeldingengalerij.