Geboren in 2015, heeft het vergelijkbare functionaliteit en interface als Instagram, maar geen ruimte voor advertenties. Succes gedicteerd door de veranderingen van Instagram
De groeitrend van Instagram is nogal afwijkend, voor zover het een app voor sociale fotonetwerken betreft. Vero is namelijk praktisch uit het niets opgedoken en heeft in een paar dagen tijd de top van de meest geïnstalleerde apps in de App Store in de Verenigde Staten weten te veroveren. Dit alles ondanks het feit dat het in 2015 werd gecreëerd en zonder veel fanfare werd gelanceerd.
Een onverwachte ommekeer, hoogstwaarschijnlijk voor Vero’s bedenker en ontwikkelaar zelf, de in Libanon geboren miljardair Ayman Hariri. Nog maar een week geleden was de app zo goed als onbekend, zozeer zelfs dat hij niet eens in de top 1.500 van zijn categorie stond. Kortom, een sociaal netwerk zoals zovele andere, waarschijnlijk voorbestemd om definitief in de vergetelheid te raken. Het lot heeft echter betere tijden voor Vero gereserveerd en het geniet nu van momenten van (onverwacht) succes.
Wat is Vero en hoe werkt het
Gelanceerd in 2015, beschrijft Vero zichzelf als een “sociaal netwerk dat je jezelf laat zijn”. Met name Hariri had genoeg van het privacybeleid van andere sociale netwerken die winst maken met advertenties. Dus besloot de in Libanon geboren computerwetenschapper zijn eigen bedrijf op te zetten (geholpen door een geschat persoonlijk fortuin van 1,3 miljard dollar) en een sociaal netwerk te creëren dat qua uiterlijk en functionaliteit vergelijkbaar is met Instagram. Het enige wat je moet doen om te begrijpen hoe Vero werkt, is minstens één keer in je leven Instagram hebben gebruikt en je zult geen probleem hebben om je aan te passen. Zoals gezegd heeft Hariri zich bij het creëren van zijn applicatie laten inspireren door het sociale netwerk dat nu eigendom is van Facebook, en heeft hij het grafische uiterlijk en sommige functies ervan geleend. Aan deze basis worden andere elementen toegevoegd, zoals de mogelijkheid om tekstnotities te publiceren, suggesties voor liedjes, video’s en boeken. Kortom, een beetje Instagram en een beetje Facebook, althans qua functionaliteit.
De belangrijkste verschillen tussen Vero en de diverse Instagram, Facebook en Twitter zijn andere. Ten eerste worden de berichten in chronologische volgorde getoond in de tijdslijn van de gebruikers, zonder dat een algoritme probeert vast te stellen welke berichten het belangrijkst of significantst zijn. Contacten daarentegen zijn onderverdeeld in vier categorieën: privé, vrienden, kennissen en volgers. Kortom, een complexere “stratificatie” dan die welke door Instagram wordt voorgesteld.
Ten slotte is er geen gebrek aan nadruk op het beleid inzake gegevensbescherming en -verzameling. Vero is ontstaan als antwoord op een veel te “liberaal” beleid en houdt zeer weinig gegevens van zijn gebruikers bij (naam en voornaam, geboortedatum en telefoonnummer) en deelt deze vooral niet met adverteerders of externe ontwikkelaars.
Waarom Vero in zo’n korte tijd zo gegroeid is
En dit is waarschijnlijk het geheim van Vero’s late succes. Gebruikers, die de voortdurende updates van het algoritme van Facebook en Instagram zat zijn, zijn op zoek gegaan naar een alternatief waarmee ze ’terug in de tijd’ kunnen gaan om zelfstandig te kunnen kiezen welke inhoud ze wel en niet willen bekijken (in plaats van dit aan een algoritme over te laten).
In de afgelopen weken is de app exponentieel gegroeid en is het volgens sommige analisten gelukt om in slechts 24 uur meer dan een half miljoen downloads te verzamelen in de App Store (en waarschijnlijk een vergelijkbaar aantal in de Google Play Store). Dit zijn slechts schattingen en geen officiële cijfers, maar Instagram zou de lakmoesproef kunnen zijn voor het succes van Vero: er zijn nu meer dan een half miljoen berichten waarin mensen worden uitgenodigd om van platform te veranderen met de hashtag #Vero, en het aantal blijft dag na dag groeien, zonder adempauze.