DAZN overweegt: vanaf volgend jaar zou voor het tweede toestel betaald kunnen worden

In een interview komt de CEO van DAZN Italië terug op de kwestie van de dubbele toestellen:

Vanaf volgend jaar moet je misschien betalen om wedstrijden op twee schermen te bekijken

Dit jaar knijpen we een oogje dicht, maar vanaf het voetbalseizoen 2022/23 doen we twee ogen open: in een interview met Wired Trends bevestigt Veronica Diquattro, Chief Revenue Officer Europe van DAZN Group, dat volgend jaar het delen van een abonnement met een andere gebruiker niet langer getolereerd mag worden. Ook niet als de tweede gebruiker lid is van dezelfde familie als de abonnementhouder.

Volgens DAZN, en eigenlijk alle andere streamingplatforms, zijn er te veel ‘misbruiken’ van hun abonnementen door gebruikers. Dit gebruik is uitdrukkelijk verboden door de servicevoorwaarden, waarvoor DAZN dit jaar al een verbod had voorgesteld. Alleen al de aankondiging van de bezuiniging op het tweede toestel had echter zoveel ophef veroorzaakt dat de Minister van Economische Ontwikkeling Giancarlo Giorgetti er rechtstreeks belang bij had. Geconfronteerd met het verzoek van de minister, had DAZN dus een stap terug gedaan. Maar voor de microfoons zet het nu een stap vooruit: vanaf 2022 gedifferentieerde abonnementen voor individuele gebruikers en gezinnen.

DAZN: hoe de abonnementen in 2022 zullen veranderen

Het commerciële aanbod ontbreekt nog, maar je hoeft geen tovenaar te zijn om te weten hoe de abonnementen van DAZN vanaf volgend jaar zullen veranderen: lees maar eens de verklaringen van Diquattro, die eraan herinnerde en herhaalde dat de servicevoorwaarden van het platform “het gebruik van de dienst definiëren als individueel en niet-overdraagbaar binnen de thuisomgeving”.

Mannen minder binnen de overloop, of het condominium zoals vaak gebeurt in Italië. Delen waarvan DAZN volledig op de hoogte is en die, zo herinnert Diquattro zich, tot nu toe werd getolereerd. Maar dat is nog niet alles: DAZN heeft zelfs abonnementen “te huur”, via platforms waarop abonnees tijdelijk hun inloggegevens afstaan in ruil voor geld. Met andere woorden, sommige gebruikers betalen voor een maandabonnement en verkopen vervolgens individuele wedstrijden aan zichzelf.

Dit alles zou er vanaf het voetbalseizoen 2022/23 toe kunnen leiden dat DAZN gebruikers verschillende soorten abonnementen gaat aanbieden: een individueel abonnement en andere voor gezinnen. Bij de eerste optie is de toegang tot het platform duidelijk beperkt tot één apparaat, terwijl bij de tweede optie meerdere apparaten tegelijk kunnen worden gebruikt.

Op dit moment is het mogelijk om DAZN met maximaal 6 apparaten te gebruiken, maar niet meer dan 2 tegelijkertijd. In het licht van de verklaringen van Diquattro is het dus mogelijk dat er volgend jaar een goedkoper DAZN-abonnement komt, vanaf één toestel, en één of duurdere DAZN-abonnementen, vanaf meerdere toestellen.

Hoeveel kost streaming

Volgens Diquattro doet het illegaal delen van abonnementen “afbreuk aan de waarde van de inhoud van de Serie A en schaadt het de clubs zelf”, maar volgens 13 Europese telecombedrijven is het probleem anders: streamingplatforms innen abonnementen, maar delen niet in de kosten voor de ontwikkeling van netwerken.

Eerlijk gezegd is dit niet zo eerlijk voor DAZN, aangezien het bedrijf zwaar heeft geïnvesteerd in de efficiëntie van het netwerk in Italië en op eigen kosten de zogenaamde “DAZN Edge” heeft geïnstalleerd om snelle en stabiele streaming van wedstrijden mogelijk te maken, zelfs op de drukste Serie A-dagen.

Eén ding lijkt echter zeer waarschijnlijk: in 2022 zouden we een algemene stijging van de kosten van abonnementen op streamingplatforms kunnen zien: Netflix heeft dit al gedaan door de prijs van het Standard-plan met één euro per maand te verhogen (van 11,99 naar 12,99 euro) en die van het Premium-plan met twee euro (van 15,99 naar 17,99 euro), met ingang van december 2021.