DAZN op meerdere apparaten: kan het of niet? Het officiële antwoord

Twee miljoen abonnees van het streamingplatform zitten op hete kolen: klopt het dat DAZN van plan is om het aantal apparaten dat tegelijkertijd gebruikt kan worden te verminderen?

Het aantal Italiaanse DAZN-abonnees is dit jaar gegroeid naar meer dan 2 miljoen, nadat het streamingplatform de tv-rechten op het Serie A-voetbal voor drie seizoenen binnenhaalde, te beginnen in 2021/22. Deze 2 miljoen gebruikers zullen echter vanaf volgend jaar misschien de manier waarop ze wedstrijden en andere uitgezonden inhoud bekijken moeten veranderen: DAZN kan namelijk het aantal apparaten dat tegelijkertijd kan worden gebruikt veranderen.

Het nieuws werd al aangekondigd door Il Sole 24 Ore en heeft tot veel ontevredenheid geleid: de verenigingen voor de bescherming van consumentenrechten zijn op oorlogspad en de minister van Economische Ontwikkeling Giancarlo Giorgetti heeft zelfs het topmanagement van het bedrijf ontboden om de geruchten die in de pers de ronde doen te bevestigen of te ontkennen. Uiteindelijk moest DAZN een officieel persbericht uitgeven, waarin het het maximum aantal apparaten verduidelijkt dat tegelijkertijd op het platform kan worden gebruikt. De officiële notitie stelt gebruikers gerust voor het voetbalseizoen 2021/22, maar vanaf volgend jaar kunnen er veranderingen zijn.

DAZN: hoeveel apparaten tegelijk

In de servicevoorwaarden van DAZN, die door de 2 miljoen abonnees zijn geaccepteerd, staat dat er maximaal zes verschillende apparaten, waaronder smartphones, tablets, Smart TV’s en computers, aan hetzelfde abonnement kunnen worden gekoppeld.

Het maximum aantal apparaten dat tegelijkertijd verbinding kan maken met DAZN is echter 2: dus met hetzelfde abonnement kun je streaming wedstrijden bekijken vanaf twee smartphones, twee tablets, twee Smart TV’s of twee soorten apparaten. In de gebruiksvoorwaarden van de dienst staat namelijk duidelijk: “De gebruiker gaat ermee akkoord dat inloggegevens uniek zijn voor hemzelf en niet met anderen kunnen worden gedeeld”.

Met andere woorden: je kunt dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord gebruiken op twee apparaten in hetzelfde huishouden, maar je kunt niet hetzelfde doen met je buurman en vervolgens de kosten van het abonnement delen.

DADZN-abonnement: nieuws op komst in 2022

In de door Il Sole 24 Ore gepubliceerde indiscretie werd gesproken over het voornemen van DAZN om het maximum aantal apparaten dat op hetzelfde abonnement kan worden aangesloten, de zogenaamde “concurrency”, te wijzigen en terug te brengen tot slechts één.

Dit omdat de praktijk van het splitsen van het abonnement om toegang te krijgen vanaf twee apparaten op verschillende plaatsen (en in verschillende gezinnen) nu al te wijdverbreid zou zijn. Dit alles is natuurlijk nadelig voor DAZN: elk gedeeld abonnement is één abonnement minder voor het platform.

In het persbericht van DAZN staat dat “er dit seizoen geen verandering wordt ingevoerd”, maar wordt niet uitgesloten dat dit vanaf volgend seizoen wel het geval kan zijn. Op dinsdag 16 november zal het bedrijf namelijk een ontmoeting hebben met minister Giorgetti en hem “voorstellen doen om ons aanbod te vernieuwen en uit te breiden met als doel de consument centraal te stellen”.