Veel systeemhuizen worstelen momenteel met hun digitale transformatie naar managed service providers (MSP’s). Maar niet elk systeemhuis springt op de bandwagon van beheerde diensten. Het IT-huis s.i.g., bijvoorbeeld, volgt een tweesporenstrategie.
Het lijdt geen twijfel dat de toekomst in de IT-dienstensector ligt. Volgens een studie van de fabrikant Barracuda zijn bedrijven wereldwijd positief over managed services. 69 procent van de deelnemers aan de enquête koos de dienstensector als de grootste kans om de omzet in het afgelopen jaar te verhogen. De perceptie en de aanvaarding van beheerde diensten nemen dus toe en daarmee ook hun belang in de dagelijkse kanaalbusiness. Uit de EMEA ISG Index voor het derde kwartaal van 2020 blijkt ook dat de DACH-regio een van de grootste markten in EMEA is voor managed services.
Guido Fetzer, oprichter en directeur van het systeemhuis s.i.g.
Dankzij de veelbelovende marktvooruitzichten transformeren talrijke klassieke systeemhuizen zich tot managed service providers (MSP’s). Zij bouwen hun eenmalige projectactiviteiten en de verkoop van complete pakketten bestaande uit hardware en software geleidelijk af ten gunste van terugkerende inkomsten in de vorm van beheerde diensten uit de cloud. Maar niet elk systeemhuis springt op de bandwagon van beheerde diensten. “Beheerde diensten zijn een commodity-term geworden”, zegt Guido Fetzer, oprichter en algemeen directeur van het systeemhuis s.i.g., die een kritische kijk heeft op de pure dienstensector. Niet aan elke IT-behoefte kan immers worden voldaan met cloud-technologie. Er zullen altijd bedrijven zijn die de exploitatie van hun eigen infrastructuur niet uitbesteden of nog bezig zijn hun eigen IT-omgeving op te zetten.
Gezondheids- en onderwijssector in beeld
De Corona-crisis heeft dit duidelijk gemaakt, want met name de gezondheids- en onderwijssector heeft een grote inhaalslag te maken op het gebied van IT-apparatuur. Het systeemhuis, dat in 1997 is opgericht, heeft geprofiteerd van de digitaliseringsgolf die door de pandemie is veroorzaakt. Als digitaliseringspartner in Ulm en in de regio München levert s.i.g. IT-hardware aan basisscholen, middelbare scholen en gymnasia, maar ook aan vakscholen en instellingen voor speciaal onderwijs. “Als we alleen een managed service provider waren geweest, hadden we deze contracten niet kunnen binnenhalen. De gezonde mix heeft ons geholpen in de pandemie”, zegt Eugen Straub, tweede managing director bij s.i.g.
Nabij de markt blijven
Volgens de twee algemeen directeuren is het belangrijk om zich aan te passen aan de marktomstandigheden. Daarom is het systeemhuis niet per se gesloten voor de cloud of de IT-dienstensector. Daarom heeft de IT-dienstverlener zichzelf zes maanden geleden geherstructureerd en zijn portfolio opgedeeld in vijf business units – IT Infrastructure, IT Application Services, IT Data Centre Services, IT Cloud Services en IT Industrial Services. Zo heeft s.i.g. ook cloud-diensten in zijn portefeuille. Deze bleken in 2019 al een groeimotor te zijn met een stijging van 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2020 boekte het systeemhuis een omzet van 22 miljoen euro, waarvan 7,7 miljoen euro werd gegenereerd door beheerde diensten. “We zullen niet alleen vertrouwen op de cloud of beheerde diensten. Wij proberen veeleer de processen van onze klanten te begrijpen, ze aan te passen en ze in oplossingen om te zetten. En als het voor onze klanten belangrijk is om bepaalde delen van hun IT uit te besteden, ondersteunen wij hen met onze beheerde of infrastructuurdiensten”, legt Fetzer uit. Naast gestandaardiseerde diensten ontwikkelt en exploiteert het systeemhuis ook individuele oplossingen in zijn eigen datacentrum voor zijn ongeveer 500 klanten uit het hogere middensegment van de markt.
Gelijktijdig met de herstructurering werd een intern project gelanceerd om de bedrijfscultuur en het personeelsbeheer en de personeelsontwikkeling te bevorderen. Door het project zullen de werknemers meer betrokken worden bij de bedrijfsprocessen met als doel dichter bij de markt te staan, de behoeften van de klanten te begrijpen en nieuwe thema’s te identificeren. De vlakke hiërarchie moet ook een snellere besluitvorming en uitvoering mogelijk maken. Dit is waar s.i.g. een unique selling point ziet ten opzichte van de concurrentie.