Canadese managed ERP-aanbieder koopt Freudenberg IT

De IT-dienstverlener Freudenberg IT (FIT) kondigt zijn overname aan door Syntax Systems, een aanbieder van cloud managed ERP-diensten. De systeemhuisdochter van de Freudenberg Group is voornamelijk actief in de SAP-omgeving.

Syntax is een portefeuillemaatschappij van Novacap, een in Montreal (Frans Canada) gevestigde particuliere participatiemaatschappij, die ook de financiering voor de transactie heeft verstrekt. FIT maakte de aankondiging dinsdag bekend, maar gaf geen details over de aankoopprijs. Syntax Systems, beschouwd als specialisten in Oracle-systemen in Noord-Amerika, werd in 2016 ook overgenomen door Novacap.

In contact met de grondleggers van SAP

Met de overname van het Duitse systeemhuis breidt Syntax haar SAP-dienstverlening uit. FIT heeft meer dan 850 mensen in dienst – een groot deel daarvan SAP-experts. FIT heeft ook een langdurig partnerschap met de grondleggers van SAP – de samenwerking van SAP met de Freudenberg-groep, het moederbedrijf van FIT, begon bijna 50 jaar geleden. “We kijken uit naar de samenwerking met FIT en naar de mogelijkheid om in de toekomst klanten uit het SAP-ecosysteem te bedienen. Met deze overname versterken wij onze aanwezigheid in regio’s waar wij grote groeimogelijkheden zien – zoals Europa en Azië,” verklaart Christian Primeau, CEO van Syntax.

Volgens hun eigen verklaringen hebben Syntax en FIT vergelijkbare bedrijfsculturen, waarden en werkprincipes. Deze kenmerken zouden de basis moeten vormen voor synergieën tussen de twee ondernemingen. Samen hopen ze een krachtige multi-ERP en multi-cloud provider in de industrie te worden, omdat de bedrijven hun klanten dan wereldwijd flexibele end-to-end oplossingen uit de Oracle- en SAP-werelden kunnen bieden. Daarbij zal FIT profiteren van de private, hybride en publieke cloudcapaciteiten van de Canadezen.

“We zijn zeer verheugd dat we een strategische partner hebben gevonden die FIT een impuls zal geven door middel van anorganische groei en waarmee we nieuwe klantsegmenten kunnen aanboren”, benadrukte Horst Reichardt, Global CEO van FIT.

De overname zal naar verwachting dit kwartaal worden afgerond en is afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties en goedkeuring van de antitrustwetgeving. Tot de transactie is voltooid, zullen de ondernemingen afzonderlijk blijven worden beheerd.