Beste toekomstperspectieven voor MSP’s

Sponsored

Datto voert elk jaar een onderzoek uit onder MSP’s om informatie te verzamelen over de situatie en ontwikkeling van het IT-kanaal. Voor het huidige rapport heeft Datto wereldwijd meer dan 1.800 MSP’s ondervraagd, waarvan 159 uit de DACH-regio. Het rapport toont de grootste trends en omzetdrijvers in de sector en belicht de huidige uitdagingen waarmee MSP’s wereldwijd worden geconfronteerd. Voor MSP’s uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het rapport een waardevol benchmarkinstrument om hun eigen bedrijf te analyseren in een wereldwijde vergelijking (lees meer).

Het ondersteunen van MKB-klanten, met name op het gebied van cloudmigratie en beveiligingsdiensten

In de vorige editie van het jaarverslag behoorden nieuwe aanwervingen en marketing tot de grootste uitdagingen waar de sector voor staat. Dat is sindsdien veranderd: In het huidige verslag wordt voor het eerst concurrentie het vaakst genoemd als de grootste uitdaging voor MSP’s. Deze bevinding onderstreept de evolutionaire stap die de industrie de laatste jaren heeft gezet. Maar hoewel de markt nu volwassener wordt, trekt zij nog steeds nieuwe concurrenten aan. Bijna een kwart van de ondervraagde MSP’s is pas minder dan vijf jaar actief.

Een andere ontwikkeling die opvalt uit de enquêteresultaten betreft de aangeboden diensten. Bijna alle MSP’s bieden nu een of andere vorm van beheerde beveiligingsdiensten aan – en de markt voor deze diensten groeit. De prioriteiten van kleine en middelgrote ondernemingen verschuiven onder meer in de richting van cyberweerbaarheid. Veel kleine en middelgrote ondernemingen kunnen of willen geen interne beveiligingsspecialisten in dienst nemen, maar beseffen wel dat zij nu meer dan ooit behoefte hebben aan beveiligingsexpertise. Dit is een andere bevinding van het rapport: volgens de beoordeling van de meeste MSP’s in de DACH-regio zijn kmo’s zich als gevolg van de pandemie meer bewust van IT-beveiliging. Dit biedt grote groei- en inkomstenmogelijkheden voor MSP’s als externe IT-experts voor het MKB (lees meer).

Verder zet volgens het rapport de cloudmigratietrend van het onderzoek van vorig jaar door: de helft van de ondervraagde MSP’s zegt dat hun klanten 50-75% van hun workloads in de cloud hebben, terwijl voor bijna twee vijfde van de MSP’s geldt dat klanten 25-50% van hun workloads in de cloud hebben. De overgrote meerderheid van de ondervraagde MSP’s verwacht dat de trend in de richting van de cloud zich de komende jaren zal voortzetten.

De verwachting dat de inkomsten in de sector zullen stijgen en dat de markt voor beheerde beveiligingsdiensten zal groeien, resulteert in een zelfverzekerde kijk op de toekomst, waarbij veel MSP’s hun aanbod willen uitbreiden. MSP’s zijn en blijven dus niet alleen de kern van het IT-kanaal, maar ook onmisbare dienstverleners voor miljoenen kleine en middelgrote ondernemingen.

(ID:47616863)