Google cloud

Google Cloud is het platform van Google, LLC voor cloud computing en opslag. Het biedt meerdere cloudinfrastructuren waaruit bedrijven kunnen kiezen. Bedrijven die Google Cloud-services gebruiken, hebben toegang tot machine learning en analyses om hun gegevens te beheren en er nuttige inzichten uit te halen. Google lanceerde zijn clouddiensten in 2008. De bekendste en meest toegankelijke clouddienst is echter Google Drive, die elke Google-accountgebruiker kan gebruiken, maar die officieel geen deel uitmaakt van Google Cloud.

De cloud computing-services van Google zijn ook flexibel: gebruikers kunnen gegevens opslaan in meerdere cloudomgevingen en Google stelt hen in staat om gezamenlijk andere cloudleveranciers te gebruiken. Google wil een verbonden omgeving bieden voor al zijn apparaten, applicaties en services, en de cloud biedt bedrijven een manier om hun gegevens op een georganiseerde, veilige en inzichtelijke manier te beheren en met elkaar te verbinden.

Google Cloud-services

Dit is geen volledige lijst met cloudservices die Google biedt, maar eerder een hoogtepunt van slechts een paar:

  • Google Cloud biedt datameren voor het opslaan van alle vormen van ongestructureerde data. Bedrijven kunnen vervolgens analyses uitvoeren op die gegevens in het meer.
  • Google Kubernetes Engine biedt containerbeheer voor het uitvoeren van applicaties in de cloud. Applicaties in containers bieden meer flexibiliteit om ze tussen omgevingen over te dragen.
  • Google Cloud SQL biedt een databasebeheersysteem via de cloud, gebaseerd op SQL-databasebeheerprogrammering.
  • Cloud IoT Edge is de edge computing-service van Google, die werkt op Internet of Things-apparaten en machine learning gebruikt om gegevens van een netwerk van apparaten te analyseren. Het biedt diensten zoals locatie-informatie, waarmee bedrijven apparaten kunnen volgen met behulp van hun realtime locaties.
  • Google Cloud biedt objectopslag met vier verschillende prijsopties, afhankelijk van de opslagbehoeften.

Zoals eerder opgemerkt, maakt Google Drive geen deel uit van Google Cloud-services: het heeft toegang tot een andere cloudomgeving. Met Google Drive kunnen gebruikers documenten, werkbladen en presentaties maken die automatisch worden opgeslagen in de cloudopslag. Google Docs en Google Sheets kunnen samenwerken met andere software voor meer productiviteit en samenwerking binnen een bedrijf, en er wordt ook een back-up van gemaakt in de cloud. Google Workspace omvat Documenten, Drive, Spreadsheets en tien andere applicaties die samen een kantoorproductiviteitssuite in de cloud vormen.

Google datacenters

Google host vanaf eind 2020 eenentwintig datacentra op vier continenten. Het kiest specifiek locaties met een goede natuurlijke atmosfeer en economie om een ​​datacenter te hosten. Om de beveiliging in zijn datacenters te beheren, hanteert Google:

  • ramp herstel
  • Risicomanagement training
  • Authenticatie voor werknemers die het centrum binnenkomen
  • Traceren en vernietigen van harde schijven (indien nodig)
  • Meerdere beveiligingslagen

De datacenters van Google voeden zijn indrukwekkende cloud. Google werkt ook aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk door meer op de cloud te vertrouwen in plaats van voornamelijk op fysieke servers. Het heeft ook toegezegd het energieverbruik te verminderen en rapporteert zijn energiegegevens voor de datacenters.

Aanvullende bronnen: Google Cloud Database Services