Apple onthult datum en schema van WWDC21: wat staat er op stapel

Apple maakt datum en schema van WWDC2021 bekend, maar volgens sommigen blijft het daar niet bij: nieuwe MacBook Pro verwacht.

giuseppe-croce.jpg?w=74&a=c&h=74

Giuseppe Croce Journalist

Peppe Croce, journalist sinds 2008, houdt zich bezig met elektronische apparaten en nieuwe technologieën die worden toegepast op de autowereld. Hij kwam in 2018 bij Libero Tecnologia.

Apple’s WWDC2021 heeft eindelijk een officiële datum en agenda. De aankondiging van de conferentie die Apple elk jaar voor ontwikkelaars over de hele wereld houdt, gaat gepaard met een officiële afbeelding die een aantal geruchten heeft aangewakkerd: Apple zou het podium ook kunnen gebruiken om wat nieuwe hardware aan te kondigen, zoals in het verleden inderdaad meerdere keren is gebeurd, meest recentelijk in 2019 met de Mac Pro.

WWDC2021 zal aan alle ontwikkelaars de toekomst van Apple’s platformen onthullen, namelijk iOS, iPadOS, macOS, tvOS, en watchOS. Het evenement is gratis toegankelijk voor alle Apple ontwikkelaars en biedt hen nieuwe informatie over de technologieën, tools en frameworks waarop zij vertrouwen. De kans die Apple ontwikkelaars biedt, is een directe interactie met technici van Apple, om begeleiding te krijgen bij het maken van innovatieve en platformonderscheidende apps en games. De komende dagen zal Apple meer informatie over WWDC aan belangstellenden verstrekken via de Apple Developer-app, die via de App Store kan worden gedownload.

WWDC2021-schema

WWDC2021 wordt geopend op maandag 7 juni om 10.00 uur PDT. Het begint met de presentatie van de updates die tegen het einde van het jaar op de Apple-platforms komen. Dit alles wordt gestreamd op apple.com, de Apple Developer-apps, Apple TV en YouTube.

Drie uur later, om 14.00 uur PDT, wordt uitgebreid ingegaan op nieuwe tools, technologieën en verbeteringen op de platforms van Apple die ontwikkelaars helpen betere apps te bouwen.

Donderdag 10 juni worden de Apple Design Awards uitgereikt, een jaarlijkse viering van de creativiteit en het oog voor detail van degenen die voor en met Apple ontwikkelen.

Dit zijn de belangrijkste mijlpalen die Cupertino tot nu toe heeft besloten te delen, maar het schema zal naar verwachting drukker zijn dan verwacht.

Het is Apple zelf dat aangeeft hoe WWDC2021 een uitgelezen kans wordt voor een één-op-één-laboverleg met meer dan 1.000 experts met de Apple op hun borst om zich te verdiepen in het gebruik van API’s, de nieuwste best practices en discussies over gebruikersinterfaces en app-ontwerp.

Wat wordt er eigenlijk verwacht

Zoals gezegd, heeft Apple de inhoud van WWDC2021 nog niet helemaal onthuld. De officiële cover van het evenement is het startpunt voor de geruchtenmolen: drie Memoji, Apple’s emoticons voor apparaten, die geïnteresseerd naar de schermen van drie MacBooks staren.

De afgelopen uren hebben veel insiders dan ook gezegd dat ze er zeker van zijn dat Apple het evenement zal aangrijpen om de nieuwe MacBook Pro te onthullen, waarover al enige tijd geruchten gaan. Naar verluidt is Apple niet vreemd met dit soort “subliminale boodschappen”, dus de kans dat dit gebeurt, is verre van verwaarloosbaar.

De nieuwe MacBook Pro zal naar verwachting een nieuw esthetisch en technisch ontwerp krijgen, met een evolutie van de Made in Cupertino-chips van vorig jaar. Volgens geruchten zouden ze Apple Silicon M1X gaan heten, waarbij Bloomberg uitgaat van een 10-core CPU op zowel de 8-core als de 16-core GPU-variant.

Er zou ook een nieuw 14- of 16-inch display met miniLED-technologie komen, een terugkeer naar MagSafe-, HDMI- en microSD-ingangen, en tot slot een esthetiek die is afgestemd op die van de recente iPad Pro.