Bechtle en AWS bouwen aan de digitale backend van kmo’s

Bechtle en AWS intensiveren hun samenwerking. Als strategische partners willen het systeemhuis en de cloudprovider de digitalisering van middelgrote ondernemingen bevorderen. In eerste instantie ligt de nadruk op de modernisering van de bestaande IT-infrastructuur.

Meer traditie is niet mogelijk: Zollern is in 1708 opgericht als ijzersmelterij en is een van de oudste familiebedrijven in Duitsland. Toch is innovatie een topprioriteit bij de metaalspecialist uit Sigmaringendorf. Om efficiënt samen te werken tussen wereldwijd verspreide productie-, verkoop- en servicelocaties, maken de Opperzwaben gebruik van de cloud. Toen ze ook het back-upsysteem van hun samenwerkingsplatform van on premises naar de cloud wilden verplaatsen, kozen ze voor AWS. De hyperscaler bracht op zijn beurt Bechtle als partner in het spel. Het systeemhuis ontwierp een scenario dat Zollern nu driekwart van de vroegere kosten bespaart. Dit komt doordat de back-upservers op AWS alleen opstarten wanneer er een back-up van gegevens moet worden gemaakt.

Melanie Schüle, Managing Director bij Bechtle Clouds, streeft naar de hoogste partnerstatus bij AWS.

Melanie Schüle, Managing Director bij Bechtle Clouds, streeft naar de hoogste partnerstatus bij AWS.

Voor Bechtle is het metaalbewerkingsbedrijf een belangrijke referentie. Het toont immers aan dat de dienstverlener niet alleen de technologie van ’s werelds grootste IaaS-provider beheerst, maar ook in staat is deze te gebruiken om economische voordelen voor gebruikers te creëren. “Professioneel en snel voldoen aan de eisen van onze klanten is altijd ons doel geweest”, benadrukt Melanie Schüle, Managing Director van Bechtle Clouds. “Vandaag de dag vraagt dit om efficiënte, schaalbare cloudoplossingen.” Onder dit uitgangspunt wil de systeemhuisgroep met hoofdkantoor in het Duitse Neckarsulm zijn AWS-activiteiten uitbreiden en nauwer dan voorheen samenwerken met de hyperscaler, waarmee het medio 2018 een partnerschap is aangegaan.

Nabij de klant

AWS ziet in zijn partnerschap met Bechtle ook veel meer potentieel dan de twee bedrijven tot nu toe gezamenlijk hebben aangeboord. In februari van dit jaar bereikten zij daarom overeenstemming over een strategische alliantie. “Het is voor ons belangrijk dat Bechtle een vergelijkbare klantgerichtheid toont als wij”, zegt Klaus Bürg, General Manager DACH bij AWS, en noemt daarmee een belangrijke reden waarom de cloudprovider ook meerwaarde ziet in het uitbreiden van de samenwerking. “Met zijn gedecentraliseerde structuur van regionale systeemhuizen opereert het bedrijf dicht bij zijn klanten en wil het hun business begrijpen. In dat opzicht vullen we elkaar ideaal aan.”

Bechtle is, toegegeven, niet de eerste naam die in je opkomt bij een cloudproject als het geschetste. In het AWS Partner Network (APN) zijn het vooral gespecialiseerde adviesbureaus, waarvan sommige voor het eerst met de cloud zijn opgedoken, zoals Allcloud, TecRacer of Zoi, die zich hebben onderscheiden. Daarentegen is het grootste systeemhuis van Duitsland tot dusver niet verder gekomen dan de status van “Select”, het laagste verder dan een eenvoudige registratie. Toch spraken ook andere criteria in het voordeel van de ICT-specialist, zoals zijn bewezen competentie op het gebied van backup & recovery en zijn platinum partnerschap met de leverancier Veeam, wiens software bij Zollern wordt gebruikt.

Begrip van de middenmarkt

Niet in de laatste plaats heeft het diepe begrip van de behoeften van middelgrote ondernemingen en het vermogen om hen op ooghoogte in hun taal te adviseren waarschijnlijk een rol gespeeld bij de keuze van de dienstverlener. Hoewel de systeemhuisgroep alle klantensegmenten “met dezelfde passie” bedient, wordt zij nog steeds “sterk gekenmerkt door middelgrote ondernemingen”, verduidelijkt Cloud-baas Schüle. “Bechtle positioneert zich als de KMO innovator. Wij zien onszelf als nummer één in deze rol.”

De nauwe relaties van het bedrijf met zijn middelgrote klanten en het diepe vertrouwen dat het met hen als consultant geniet, waren een andere drijfveer voor AWS om de samenwerking met Bechtle te intensiveren. De hyperscaler verwacht hiermee betere toegang te krijgen tot een marktsegment waarin de cloud tot nu toe veel minder intensief wordt gebruikt dan bijvoorbeeld door bedrijven of start-ups. Tegelijkertijd wil DACH-baas Bürg, zo verzekert hij, kleine en middelgrote ondernemingen helpen hun achterstand in te halen bij hun digitale transformatie. Bechtle heeft “grote ambities om de digitalisering van het Duitse MKB te bevorderen”, wat samenvalt met de plannen en doelstellingen van AWS. “Daarom hebben wij ons samen tot taak gesteld het concurrentievermogen van de Duitse economie en met name van het MKB te waarborgen.”

Drijvende krachten achter de vooruitgang

Aan beide zijden is er blijkbaar geen gebrek aan inzet. Wat Bechtle betreft, zit daar het besef achter dat cloud computing inmiddels een sleuteldiscipline is geworden voor de ICT-industrie. “Welk toekomstig onderwerp ik u ook zou kunnen noemen, ze hebben allemaal te maken met cloud, en ze kunnen niet worden geïmplementeerd zonder cloud,” benadrukt Schüle. Het uitvoeringsmodel is de “centrale motor voor vooruitgang en toekomstige levensvatbaarheid”. In de Groep is het onderwerp een van de strategische aandachtspunten sinds 2016, toen de dochteronderneming Bechtle Clouds werd opgericht. Als multi-cloudprovider brengt het een groeiend portfolio van clouddiensten van verschillende providers op de markt.

Klaus Bürg, General Manager DACH bij AWS, ziet de digitalisering van middelgrote bedrijven als een essentiële taak.

Klaus Bürg, General Manager DACH bij AWS, ziet de digitalisering van middelgrote bedrijven als een essentiële taak.

Als onderdeel van het partnerschap met AWS bouwt Bechtle Clouds niet alleen aan extra resources en vaardigheden voor de hyperscaler. In het gebied zijn ook competentiecentra gepland, die specifieke know-how zullen leveren. Een eerste centrum is reeds gevestigd in het IT-systeemhuis in Bonn/Keulen. Verdere competentiecentra voor AWS zullen volgen in München en op een locatie in Noord-Duitsland. Wat de status van partner betreft, streeft Schüle ambitieuze doelstellingen na. “Wij zullen binnen de kortst mogelijke tijd de hoogste partnerstatus in het APN bereiken. Dat is ons eigen streven.” Vanuit het oogpunt van de cloudprovider komt de samenwerking in een stroomversnelling en ontwikkelt deze zich veelbelovend: “De manier waarop Bechtle zich op de afgesproken onderwerpen concentreert, hoe gestructureerd de onderneming in de uitvoering is, is iets wat we niet in elk partnerschap meemaken”, constateert Bürg.

Aanvullende informatie

Hyperscaler-partner, maar geen “cloud first”-strategie

Met 75 systeemhuislocaties in de DACH-regio en 24 e-commercebedrijven in 14 landen is Bechtle een van de grootste handels- en servicebedrijven in de ICT-sector in Europa. In 2020 realiseerde de Groep een omzet van 5,82 miljard euro met 12.180 werknemers. Onder haar klanten bevinden zich meer dan 70.000 bedrijven, instellingen en overheidsinstanties. Bechtle werd opgericht in 1983 en maakte naam met de verkoop, implementatie en onderhoud van technologieën voor de IT-werkplek en het datacenter. Cloud computing maakt nu een steeds groter deel uit van de activiteiten van het systeemhuis. De drie Noord-Amerikaanse hyperscalers behoren tot de technologiepartners van Bechtle, net als hun Europese alternatief, Ionos Cloud. De Zwaben zijn begin 2017 al een verregaande alliantie met Microsoft overeengekomen. De partnerschappen met AWS en Google werden respectievelijk medio 2018 en najaar 2019 afgesloten en Ionos werd in 2020 toegevoegd. De samenwerking met AWS, die aanvankelijk niet dezelfde betekenis leek te hebben als die met Microsoft, is sinds de Strategic Collaboration Agreement (SCA) van februari dit jaar uitgebreid.

“Bij Bechtle is er geen sales unit die niet betrokken is bij een of andere vorm van cloud”, zegt Melanie Schüle, Managing Director van Bechtle Clouds, waarmee ze het grote belang van het onderwerp voor het bedrijf duidelijk maakt. Er is momenteel (nog) geen sprake van dat de groep een “cloud-first”-strategie zou afkondigen, zoals T-Systems in februari van dit jaar deed. “Met onze 90 Competence Centres houden wij ons bezig met de meest uiteenlopende onderwerpen van de ICT-markt. Daarbij houden wij altijd onze klanten in gedachten. Als er al iets is, dan is dat onze eerste strategie, dat we de behoeften van klanten over de hele linie in kaart willen brengen.”

Moderniseringsprojecten

Omdat de ICT-dienstverlener een breed spectrum bestrijkt, zijn de partners het eens geworden over een aantal onderwerpen. In eerste instantie moet de nadruk worden gelegd op de basisbeginselen, waartoe back-up en herstel overigens behoren. “Cloudadoptie in het MKB staat nog in de kinderschoenen”, verklaart de AWS-manager deze focus. “Op korte en middellange termijn zullen wij ons in belangrijke mate bezighouden met moderniseringsaspecten”. Migraties, lift & shift, de vernieuwing van bestaande infrastructuren en applicatielandschappen zullen op de voorgrond staan. “Afgezien van beperkte financiële mogelijkheden om acyclisch in nieuwe oplossingen te investeren, wijt Bürg de achterstand van veel mkb-bedrijven op het gebied van cloud aan het feit dat zij operationele diensten vaak hebben uitbesteed aan systeemhuizen. Het traditionele IT-kanaal doet nog steeds goede zaken met bestaande infrastructuren. “We bevinden ons in dit spanningsveld. En dat is de reden waarom het mkb, in vergelijking met digital natives of enterprise-klanten, een achterstand heeft.” Zelfs in dit segment erkent de meerderheid van de besluitvormers echter het strategische belang van de cloud voor hun bedrijf. Veel bedrijven hebben echter niet de kennis om projecten concreet uit te voeren. “Hier komen dienstverleners om de hoek kijken die hun klanten precies kennen en ze kunnen oppakken”, somt de AWS CEO op. Op lange termijn is het de visie van AWS om de “digitale backend” voor de Duitse economie te bouwen. “Bechtle is voor ons een belangrijke partner op de weg naar de verwezenlijking van dit doel.