Aanbieders van IT sourcing consultancy melden stijgende projectaanvragen evenals een hoge bezettingsgraad in de Lünendonk studie “The Market for IT Sourcing Consultancy in Germany”.
Voor de meerderheid van de IT sourcing consultancies die deelnamen aan een Lünendonk studie, was 2015 een succesvol bedrijfsjaar, ondanks een gebrek aan geschoold personeel om te voldoen aan de grote vraag naar ondersteuning bij de ontwikkeling en implementatie van sourcing strategieën rond digitale transformatie. In totaal zei 78,3 procent van de respondenten dat zij hun inkomsten in 2015 hadden verhoogd. Dit bevestigt min of meer hun omzetverwachtingen van vorig jaar.
Verdere positieve ontwikkeling verwacht
De reden voor de grote vraag naar IT sourcing consulting ligt voornamelijk in de aanpassing van traditionele IT-structuren aan de eisen van digitale bedrijfsmodellen. Voor CIO’s en bedrijfsmanagers zijn veel onderwerpen die verband houden met digitale transformatie onbekend terrein, aldus Lünendonk. Daarom vertrouwen zij op de ervaring van IT-sourcingconsultants.
De ondervraagde IT-sourcingconsultants zijn dan ook positief over de ontwikkeling van hun marktsegment. Voor 2017 verwachten zij dat de vraag op de markt met gemiddeld 6,9 procent zal toenemen. Met betrekking tot hun eigen omzet zijn ze echter aanzienlijk optimistischer en verwachten ze een gemiddelde omzetstijging van 10,5 procent.
Investeringen in externe IT-sourcingadviesbureaus
De positieve uitspraken over de bedrijfsontwikkeling worden bevestigd door de analyse van de geplande investeringen van klanten voor 2017. Zo is 58,3 procent van de ondervraagde klantbedrijven van plan de uitgaven voor externe IT sourcing consulting te verhogen. Onderwerpen voor samenwerking zijn voornamelijk “IT Security”, “Big Data”, “Cloud” en “Mobile Enterprise”. Volgens de ondervraagde adviesbureaus zal de voorspelde groei zeer sterk komen van de “ontwikkeling van digitale strategieën voor gespecialiseerde afdelingen”.
“Er is een zeer groot potentieel in de samenwerking met gespecialiseerde afdelingen, aangezien de IT-budgetten van gespecialiseerde afdelingen voortdurend toenemen en zij steeds vaker verantwoordelijk zijn voor delen van de ontwikkeling van IT-toepassingen en voor het opzetten en beheren van platforms voor de werking van digitale oplossingen”, zegt Mario Zillmann, partner bij Lünendonk en auteur van het onderzoek. “Sourcingkwesties moeten bij deze onderwerpen altijd aan de orde komen, zoals het zoeken naar providers, aanbestedingen, SLA-definities of zelfs het opstellen van een sourcingstrategie voor complexe digitaliseringsprojecten.”
Op dit moment komt ongeveer 25 procent van de projectaanvragen van de ondervraagde IT-sourcingadviesbureaus al van de gespecialiseerde afdelingen, aldus de marktonderzoekers van Lünendonk.
De sourcingagenda
Mogelijk als reactie op de digitale transformatie zijn de ondervraagde klantbedrijven van plan om in de toekomst meer IT-diensten uit te besteden aan externe partners, aldus Lünendonk. Volgens de plannen van de ondervraagde IT-besluitvormers zal het aandeel van uitbestede diensten toenemen van 29,7 procent (2016) tot 35,7 procent (2017).
Met name de geanalyseerde middelgrote bedrijven met minder dan een miljard euro omzet zijn van plan aanzienlijk meer IT-diensten uit te besteden. Het aandeel van in-house IT-diensten zal naar verwachting dalen van 76,2 procent (2016) naar 67,5 procent (2017).
Verder zal er een verschuiving plaatsvinden van IT-diensten van onshore naar nearshore, legt Lünendonk uit. Zo wil 26 procent van de geanalyseerde ondernemingen hun lokaal in Duitsland verleende IT-diensten verminderen. Daarentegen zal 23 procent van de bedrijven in de komende twee jaar in grotere mate gebruik maken van nearshore locaties. Tegelijkertijd is 16 procent echter van plan om IT-diensten uit nearshore-regio’s terug te trekken en lokale IT-resources opnieuw op te bouwen. De redenen voor insourcing zijn vaak eisen op het gebied van veiligheid en gegevensbescherming en optimalisering van de kwaliteit.
“De sourcingstrategieën van CIO’s en bedrijfsafdelingen en de druk van bedrijven om succesvolle digitale bedrijfsmodellen te ontwikkelen, leiden tot een aanpassing van de sourcingstrategieën, vooral met betrekking tot gewijzigde service level agreements, IT-servicemanagement en de aanpassing van leverancierscontracten. Deze ontwikkeling zal de vraag naar IT sourcing consultants beïnvloeden”, weet Zillmann zeker.