Nokia X50 komt eraan: 5 camera’s en een nieuwe chip

Een geweldige mid-range chip en een killer camera-afdeling: dat zijn de twee kenmerken waar Nokia zich op zal richten met de nieuwe X50, die in de komende maanden komt.

An another new Nokia smartphone on the way: na de onthulling van zes low-cost modellen in begin april (X10, X20, G10, G20, C10 en C20, die we hier beschreven) HMD is naar verluidt nu klaar om een nieuwe telefoon te onthullen, dit keer in het hogere segment: het is de Nokia X50 en het wordt verwacht om te komen met vijf camera’s en een nieuwe high-performance processor.

De X50 wordt de opvolger van de Nokia 8.3 5G, en een van de eerste toestellen met Qualcomm’s nieuwe mid-range SoC: de nog aan te kondigen Snapdragon 775, die de opvolger wordt van de huidige Snapdragon 765. Dat wil zeggen, de opvolger van een bijzonder succesvolle chip, die in 2020 in gemiddelde smartphones werd gebruikt, maar met absoluut uitstekende prestaties. De 775G zal net onder de Snapdragon 780G worden geplaatst, die in feite een ‘lite’ Snapdragon 888 is (zoals we hier hebben uitgelegd). In een tijd waarin het moeilijk en duur is om de beste chips te bemachtigen als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketen, heeft Nokia besloten potentiële kopers aan te trekken door de nadruk te leggen op multimediafuncties.

Nokia X50, vermoedelijke specificaties

Hoewel er nog geen officiële informatie is over de specificaties van de Nokia X50, doen geruchten de ronde over twee bijzonder aantrekkelijke kenmerken: de processor, Qualcomm’s Snapdragon 775/775G-chip, en de cameramodule met vijf lenzen, geproduceerd in samenwerking met Zeiss, en een primaire sensor van 108MP. Een andere samenwerking is met OZO, specifiek voor het audiosysteem.

Een ander gerucht dat nog moet worden bevestigd is het scherm. Het toestel is naar verwachting voorzien van de 6,5-inch PureDisplay V4; ook hier zijn de technische details niet onbelangrijk: Quad HD+ resolutie en 120Hz verversingssnelheid. Het laatste detail gaat over de batterij: het is een accumulator met een grote capaciteit, een goede 6000mAh, die snelladen vanaf 22W kan ondersteunen.

De Nokia X50 zou ook 5G-verbinding moeten ondersteunen, evenals 4G VoLTE en worden uitgerust met Wi-Fi, Bluetooth 5.0 en een USB Type-C-poort. De keuze van het besturingssysteem zou echter Android versie 11 kunnen zijn.

Nokia X50, wanneer hij komt

Er is nog geen officiële datum gepland voor Nokia’s nieuwe smartphone, maar het toestel zal hoogstwaarschijnlijk in het derde kwartaal van 2021 debuteren. Zelfs de naam kan nog worden gewijzigd, dus de deur staat nog open voor de Nokia 8.4, om de evolutie van het vorige toestel te markeren in een geheim agent zoals James Bond.