WhatsApp-status screenshot. Komt de melding eraan?

Wil je een screenshot maken van een WhatsApp Status, maar ben je bang dat je contact erachter komt? Dit is wat je moet doen om onopgemerkt te blijven

De WhatsApp-status is een van de populairste tools van het berichtenplatform dat eigendom is van Facebook. Het heeft meer dan een half miljard dagelijkse gebruikers (het laatste officiële cijfer spreekt van 450 miljoen gebruikers, maar dat is van juni 2018) en stelt je in staat om afbeeldingen of korte video’s vergezeld van een tekst (kortom, zoals Instagram Stories) te delen met je WhatsApp-contacten.

Wat gebeurt er echter in het geval we een screenshot willen maken van een Status die ons bijzonder interesseert? Zal het onopgemerkt blijven, of zal de persoon die het geüpload heeft een bericht ontvangen dat hem vertelt wat er gebeurd is? Een functie die aanwezig was op Instagram, maar binnen een paar weken werd verwijderd na nogal heftige protesten van gebruikers. En gezien de nauwe link tussen Instagram Stories en WhatsApp Status, lijkt het niet meer dan logisch om je af te vragen of er na het maken van een screenshot van je WhatsApp status een notificatie naar je contactpersoon wordt gestuurd of niet.

Screenshot WhatsApp Status, wat gebeurt er

Net als op Instagram stuurt WhatsApp geen notificatie naar je contactpersonen. Je kunt 1, 10 of 100 keer een screenshot maken, of van alle statussen die je bekijkt, en de situatie blijft hetzelfde: dit blijft privé en niemand zal er ooit iets van te weten komen. Hetzelfde geldt echter omgekeerd: iedereen met jouw nummer kan de statussen zien die je hebt geüpload en screenshots maken. Dit roept echter meer dan een paar privacyproblemen op (of zou dat moeten doen): iemand die je nummer heeft, zou je zonder je medeweten kunnen bespioneren en “foto’s” kunnen maken van alle inhoud die je post.

Hoe de privacy van WhatsApp Status te verbeteren

Om deze problemen te voorkomen, biedt WhatsApp verschillende opties om de privacy van je Status beter te beheren. In de Instellingen van het platform, klik op Account > Privacy > Status. Hier kun je kiezen om het te delen met iedereen in je adresboek, iemand uitsluiten uit deze lijst of alleen bepaalde contacten kiezen om getimede inhoud geüpload naar WhatsApp mee te delen.