Drones voor thuisgebruik

Er is veel inventiviteit in IP-gebaseerde slimme thuisvideobewaking. Conventionele systemen zullen binnenkort worden aangevuld met dronebewaking thuis. En wie weet – misschien ontlenen fabrikanten binnenkort ideeën aan militair onderzoek.

Waar veel te verdienen valt, is ook veel innovatie van de kant van leveranciers – vooral in IP-videobewaking binnen het smart home-segment. Vooral omdat de integratie van camera’s in het kader van smart home-scenario’s zo goed als vanzelfsprekend is. Een camera die in een smart home-netwerk is geïntegreerd, maakt het mogelijk om vanaf de weg of de bank te controleren of het goed gaat met de hond van het gezin, met oma of met het kind dat in de tuin speelt. Was de pakjesbezorger er ’s morgens? Welke kat activeert ’s nachts altijd de bewegingsdetectoren? Al deze vragen spelen een rol in de dagelijkse realiteit, zelfs los van het probleem van het inbreken in huis.

Fabrikanten vertrouwen op slimme startsets met NAS-systemen die geschikt zijn voor Power-over-Ethernet en vier of vijf standaardcamera’s. Mobiele toegangsopties via apps worden aangeboden vanuit standaard app stores, en de nieuwste trends omvatten opslagopties in de cloud als onderdeel van het basispakket zonder extra kosten.

Privébewakingsdrones

Zo ver, zo innovatief. Maar er zijn al geheel nieuwe concepten aan de horizon. Bijvoorbeeld bewakingsdrones die over het terrein vliegen en toezicht houden als onderdeel van smart home-concepten. Een praktisch scenario zou als volgt kunnen verlopen: Nadat een beweging door sensoren of een camera is geregistreerd, wordt een pushbericht naar de bewoner van het huis gestuurd. De bewoner kan de “Aire”-huisdrone dan op verkenning uitsturen en de opgenomen bewegende beelden als 4K live video op zijn tablet ontvangen. De drone van de Californische fabrikant Aevena kan ook zelfstandig een oogje in het zeil houden – getriggerd door bewegingen of geluiden – of als onderdeel van routine patrouillevluchten. De opnames belanden in een betaalde cloudopslag.

Daarnaast kan het apparaat via interface en spraakcommando’s worden getrimd naar Alexa spraakcommando’s, bijvoorbeeld om te komen vliegen voor een HD familiefoto. Het idee voor “Aire” dateert van 2014 en zou tegen het einde van het jaar gerealiseerd kunnen worden. De catalogusprijs zal naar verwachting rond de $1.500 liggen. Hoe volwassener deze markt wordt en hoe meer aanbieders er zijn, hoe lager de prijzen in dit segment natuurlijk zullen worden.

Wanneer komt de robo-waakhond?

Boston Dynamics wijst op een andere richting waarin thuisbewaking zich zou kunnen ontwikkelen. Het bedrijf, dat zijn onderzoek richt op militaire projecten, presenteerde “Buddy”, een robotachtige huis- en erfhond die bij de waarnemer emoties kan opwekken variërend van een brede grijns tot beklemmende gevoelens.

Het verschil tussen de robot ter grootte van een herdershond, die met een extra arm zelfs deuren kan openen, en de eerder genoemde vliegende drone is dat hier niet te voorzien is of dergelijke technologie buiten de militaire omgeving tegen betaalbare prijzen beschikbaar zal komen. Commercieel gebruik in de beveiligingsomgeving, bijvoorbeeld voor perimeterbeveiliging en beveiliging van gebouwen, is realistischer wanneer de robo-hond het laboratorium verlaat voor de particuliere sector.

Outlook

De nabije toekomst belooft een breder scala van functies voor conventionele camerasystemen. Er zijn nu geïntegreerde luidspreker-, nachtzicht- en breedbeeldfuncties die de harten van technologienerds sneller doen kloppen – ook al is de weg naar de slimme robo-hond nog lang.