Beste messaging apps

Zeker, WhatsApp is de populairste en meest gebruikte messaging app van dit moment, met meer dan 2 miljard geregistreerde gebruikers en een aanwezigheid die bijna overal ter wereld reikt. Tegelijkertijd zijn er een aantal levensvatbare alternatieven, met programma’s die meer privacy bieden en software die een aantal echt interessante functies biedt. Laten we eens kijken wat de beste messaging apps zijn, met apps voor chatten om te downloaden op Android- en iOS-apparaten.

Hoe kies je messaging apps

Voordat we kijken naar de beste messaging apps, is het belangrijk om te begrijpen hoe je deze apps kunt analyseren. Het eerste aspect is privacy: niemand wil bespioneerd worden in privé-gesprekken, of opgenomen worden in databanken met informatie die aan derden wordt doorgegeven. Om dit te voorkomen is end-to-end-encryptie van essentieel belang, zodat berichten alleen kunnen worden gelezen door de contactpersonen in de chatroom, terwijl het bedrijf dat de dienst aanbiedt de inhoud niet kan zien.

Het spreekt voor zich dat dit alleen niet voldoende is, aangezien zelfvernietigende berichten, zoals die in Telegram, of de aanwezigheid van geheime chats de vertrouwelijkheid zouden vergroten. Bovendien moet men voorzichtig zijn met apps die metadata opslaan, die uit de applicaties worden gehaald, zij het anoniem. Bij sommige berichtenprogramma’s kan het verzamelen van gegevens worden beperkt, zoals bij Viber of Threema, terwijl dat bij andere niet het geval is, zoals Signal en Hoccer.

De software kan open source zijn, in welk geval het mogelijk is te achterhalen hoe bepaalde activiteiten worden beheerd, terwijl propriëtaire programma’s gebonden zijn aan handelsgeheimen, zodat het moeilijk is te begrijpen hoe de interne diensten worden beheerd. Ook niet te onderschatten is de registratie, bij voorkeur anoniem of zonder telefoonnummer, alsmede de mogelijkheid om extra beveiligingscodes voor chats in te voeren. Je moet ook rekening houden met de inbegrepen functies, de aanwezigheid van bedrijven en of het account gratis of betaald is.

Beste messaging apps

WhatsApp en Telegram zijn niet de enige messaging apps, er zijn tal van alternatieven beschikbaar, met apps die de privacy beschermen en andere die meer functionaliteit bieden.

Viber

Een zeer populaire messaging-app op dit moment is Viber, dat wereldwijd zo’n 260 miljoen gebruikers heeft. Het is nu eigendom van het Japanse bedrijf Rakuten, maar hoewel het in Israël werd ontwikkeld, integreert het end-to-end encryptie en biedt het een eenvoudige en intuïtieve grafische interface. Vanuit veiligheidsoogpunt verstrekt de app geen informatie aan derden, terwijl hij qua functionaliteit groepschats, oproepen, stickers en privécommunities biedt die kunnen worden gecreëerd.

Google Messages

Het beste alternatief voor WhatsApp is Google Messages, de nieuwe officiële app van Big G die kan worden geïntegreerd met alle Google-apps en -diensten, waaronder Gmail en Google Drive. Met dit programma, dat oorspronkelijk voor SMS werd gebruikt, kunnen vele functies voor chatten worden gevonden, met de mogelijkheid om ook emoji, foto’s, video’s, GIF’s en stickers te versturen. Dit is Google’s uitdaging aan WhatsApp, aangezien de app ook de virtuele assistent van het Mountain View-bedrijf ondersteunt.

Spike

Een uitstekende app voor messaging vanaf je smartphone, compatibel met Android en iOS, is Spike, die gratis is voor privégebruik. Deze app vereist niet dat u uw telefoonnummer invoert, werkt als een app of webconsole, en is zeer veilig met uw persoonlijke gegevens. Aan de andere kant heeft de gratis versie een aantal beperkingen, zoals een beperking tot slechts 10 groepschats. De app is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf en verandert een e-mailinbox in een messaging-applicatie, met de mogelijkheid om sms’jes, spraaknotities en videogesprekken te versturen.

Facebook Messenger

Naast WhatsApp biedt het concern van Mark Zuckerberg ook Facebook Messenger, beschikbaar als webconsole voor de desktop of als app voor Android en iOS. Dit is een ideale oplossing voor het synchroniseren van berichten met Facebook, en ondersteunt ook groepschats, videogesprekken, geanimeerde GIF’s en je kunt ook leuke stickers versturen. Als u op zoek bent naar meer privacy, is deze app uiteraard niet de beste, omdat hij gegevens deelt met groepsdiensten van Facebook, dus voor meer privacy kunt u het beste andere apps gebruiken.

Signal

De beste messaging-app voor veiligheid en privacy is ongetwijfeld Signal, dat ook door de Europese Unie is aangenomen om de communicatie van werknemers te beheren. Om inzicht te krijgen in het beschermingsniveau: er zijn geen gegevens over het aantal geregistreerde gebruikers, er wordt uiteraard gebruik gemaakt van end-to-endencryptie, en het is een organisatie zonder winstoogmerk. De functionaliteit is echter beperkt, u kunt alleen berichten verzenden en ontvangen, en er is ook een desktopversie voor webtoegang vanaf uw pc.

Skype

Hoewel Skype bekend staat als een applicatie voor videobellen, is het ook een messaging-app, beschikbaar voor Android, iOS, Windows PC, Linux en macOS. Het is nu eigendom van Microsoft en maakt het mogelijk om spraak- en videogesprekken te voeren en tekstberichten te verzenden. De privacy is niet optimaal, aangezien de gegevens gedurende een bepaalde periode worden opgeslagen, waarna ze worden gewist. Vergeleken met andere apps is het niet zo veelzijdig, hoewel het compatibel is met veel desktopprogramma’s en mobiele apps.

Threema

Threema is een app die is ontwikkeld in Zwitserland, een land dat privacy altijd hoog in het vaandel heeft gehad. De geheime chat-app biedt een geavanceerd encryptiesysteem, er wordt geen reclame aangeboden binnenin, u kunt enquêtes maken om voor te stellen aan uw contacten en u kunt versleutelde telefoongesprekken voeren. Helaas is het niet gratis, maar moet je ervoor betalen, en er zijn maar weinig mensen die het gebruiken, althans op dit moment. De beveiliging is echter uitstekend, met een PIN-slot voor privéchats, geen gegevensoverdracht naar externe servers en geen opgeslagen informatie of metadata.

LINE

Japanse messaging-apps zijn onder meer LINE, dat wordt beschouwd als de anti-WhatsApp van de Rijzende Zon. Het heeft momenteel 220 miljoen gebruikers, de meeste in Zuidoost-Azië. De applicatie lijkt in sommige opzichten op WeChat, maar werd ontwikkeld na de verschrikkelijke tsunami die het continent in 2011 trof, en werd al snel een van de populairste berichtendiensten in Azië. Binnenin is er end-to-end-encryptie, met privé- en groepschats, nieuws, feeds van bedrijven en contactpersonen, tips en de mogelijkheid om bedrijfsaccounts aan te maken.

iMessage

Een van de veiligste messaging-apps, omdat er end-to-end-encryptie wordt gebruikt en het bedrijf de berichten niet kan lezen, is iMessage. Dit is de native app van Apple, waarmee je gratis berichten kunt versturen en ontvangen met alle iPhone-bezitters. Het werkt goed maar biedt geen complexe functionaliteit, waardoor het eenvoudiger is dan Telegram en WhatsApp. Wees voorzichtig met het opslaan van uw gesprekken en documenten in iCloud, anders zou het bedrijf de informatie uit de chats kunnen lezen.

Hoccer

Hoccer is een echt nuttige geheime chatapplicatie, een Duits programma voor mobiele apparaten met end-to-end-encryptie, anonieme opname en geen opslag van door gebruikers ingevoerde informatie. U kunt tekstberichten, foto’s, video’s en andere documenten verzenden, maar telefoongesprekken worden niet ondersteund. Om je chats te beschermen kun je gepersonaliseerde wachtwoorden invoeren, het account is volledig gratis en er zijn geen advertenties, met servers die zich in Europa bevinden en dus onderworpen zijn aan strenge Europese privacyregels.

Kik

Kik is een alternatieve messaging-app voor WhatsApp, vooral gericht op jongere gebruikers. Het is gratis beschikbaar voor Android en iOS, je kunt instant messages versturen en je registreren zonder telefoonnummer, gewoon door je gebruikersnaam en e-mailadres in te voeren. Het werd in 2010 gelanceerd en telt nu al 300 miljoen gebruikers, met de mogelijkheid om tekstberichten, GIF’s, emoji, afbeeldingen en video’s te versturen. Met Kik kun je ook chatten met mensen die je niet kent, maar alleen als de andere contactpersoon de uitnodiging accepteert, waardoor een goed niveau van privacy en anonimiteit wordt gewaarborgd.

Ginlo

Een van de beste apps voor geheime chats is Ginlo, tot 2019 bekend als SIMSme, een in Duitsland gemaakte applicatie die een goed niveau van privacy en bescherming van gevoelige gegevens biedt. Berichten zijn met name zelfvernietigend, dus zodra de ontvanger de inhoud ziet, wordt deze verwijderd om zoveel mogelijk privacy te waarborgen. Bovendien is het mogelijk de identiteit van de gesprekspartner te controleren, door het scannen van de QR-code te activeren. Met Ginlo kunt u tekstberichten, afbeeldingen en video’s versturen, met speciale oplossingen voor bedrijven maar altijd met respect voor de privacy van gebruikers.

WeChat

Een alternatieve oplossing voor WhatsApp om met vrienden te berichten is WeChat, een zeer populaire applicatie in China met meer dan 1,1 miljard gebruikers wereldwijd. Het wordt momenteel niet veel gebruikt in Europa, maar het biedt een betrouwbare manier om met je contacten te chatten, hoewel privacy niet zijn sterkste punt is. Er is geen end-to-end encryptietechnologie, maar het kan worden gebruikt voor zakelijke activiteiten en om te communiceren met mensen in Azië, die hoogstwaarschijnlijk een WeChat-account zullen hebben.