Hoe lang gaat de batterij van uw laptop mee

De schattingen van de levensduur van de batterij van een laptop die door bedrijven worden gegeven, houden geen rekening met het intensieve gebruik dat u van uw laptop kunt maken

Als u een laptop koopt, is naast de processor, het RAM-geheugen en de videokaart ook de levensduur van de batterij een van de kenmerken die het verschil maakt. Het enige probleem is dat de ramingen van de bedrijven in de meeste gevallen niet kloppen. Of in ieder geval zijn het geen schattingen die rekening houden met intensief gebruik van de notebook.

Hoewel het bedrijf 7-8 uur batterijduur claimt, zullen we in werkelijkheid de laptop na 4-5 uur weer moeten opladen. De cijfers van de bedrijven houden geen rekening met het gebruik van programma’s gedurende 2-3 uur aan een stuk en het openen van 15-20 pagina’s in de browser. Dus wat doe je om uit te vinden hoe lang de batterij meegaat? U moet het gegevensblad van het toestel bestuderen en de kenmerken van de batterij lezen. Op de zijkant vindt u enkele getallen en afkortingen die het batterijvermogen aangeven. Met deze informatie kunnen we echt begrijpen hoe lang de batterij van de notebook meegaat.

Hoe bereken je de levensduur van de batterij van je laptop

Er is een heel eenvoudige formule waarmee we kunnen begrijpen hoe lang de autonomie van de notebook meegaat. Maar u moet één feit over de batterij kennen: het wattuur (de totale energie die wordt geleverd wanneer een vermogen van één watt (W) gedurende één uur wordt gehandhaafd – meeteenheid Wh of Whr). Deze informatie staat meestal in het gegevensblad van het toestel, maar als dat niet het geval is, kan zij worden gevonden in andere kenmerken van de batterij. De formule voor hoe lang de batterij van uw laptop meegaat, is heel eenvoudig: wattuur/watt. Afhankelijk van hoe u uw computer gebruikt, varieert de noemer en geeft deze een ander resultaat.

Het stroomverbruik van uw laptop kan variëren van minimaal 5-10W per uur tot maximaal 85-90W per uur. Het hangt ervan af hoe het gebruikt wordt. Het verbruik ligt meestal tussen 15-20W (een tekstverwerkingsprogramma open en de browser met vier tot vijf pagina’s). Maar als u uw laptop gebruikt om te gamen, loopt dit cijfer dramatisch op en gaat de batterij nauwelijks langer dan een uur mee.

Hoe komt u achter de batterij-wattuur

Bedrijven geven niet altijd een indicatie van de batterij-wattuur. In sommige gevallen kunt u het batterijvermogen achterhalen in mAh. Gebruik een online converter om het aantal wattuur van de batterij te achterhalen. Indien daarentegen de verpakking van de laptop de kenmerken van de batterij niet vermeldt, kunt u software van derden gebruiken om deze informatie te achterhalen.