Sommige medewerkers brengen onrust in het team. Zij kunnen technisch competent zijn, maar worden door collega’s gezien als bonentellers of zelfs agressief. HR-specialist SumTotal geeft tips over hoe je het best omgaat met moeilijke karakters en tegelijk hun potentieel zo goed mogelijk aan het licht brengt.
Zelfs in tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten willen bedrijven competente werknemers behouden, ook al zijn ze moeilijk in de omgang of brengen ze zelfs onrust in het team. Het vermogen om de eigen leiderschapsstijl aan te passen aan het respectieve persoonlijkheidstype van de werknemers is een belangrijke sleutelkwalificatie voor elke HR-manager. Supervisors moeten een evenwicht zien te vinden tussen het productief inzetten van zulke problematische figuren.
De HR-softwareleverancier SumTotal heeft vier van dergelijke werknemersprofielen geanalyseerd en tips opgesteld voor de omgang met dergelijke mensen.
Het dominante-controlerende type
Dominante-controlerende types worden vaak gezien als de pestkoppen op de werkvloer. Ze hebben de neiging ongeduldig en machtsbelust te zijn. Het liefst willen ze dat alles op hun manier gaat. Zij kunnen dus geweldig zijn wanneer een moeilijke beslissing moet worden genomen, maar hun bekrompenheid kan conflicten veroorzaken voor het hele team en maakt hen vaak moeilijk om mee samen te werken.
Hier raadt de HR-specialist aan: De doorgaans harde toon van dit type betekent dat de dagelijkse dialoog met hen voor veel collega’s en leidinggevenden moeilijk – soms zelfs beangstigend – kan zijn. Daarom proberen sommige collega’s ze te vermijden. De truc om met hen overweg te kunnen is gebruik te maken van hun manier van werken. Deze persoonlijkheid komt graag ter zake, negeert koetjes en kalfjes en heeft een hekel aan vage verklaringen. Het respecteert degenen die zich staande kunnen houden. Als je met dit alles rekening houdt bij de omgang met een dominantiecontrole-verslaafde en hen gebruikt voor projecten waarbij hun karakter in het voordeel kan worden gebruikt, is de kans groot dat je het beste in hen naar boven haalt.
Het analytisch-obsessieve type
Het analytisch-obsessieve type wordt vaak beschouwd als een bonenteller. Omdat zij methodisch en logisch zijn, zijn zij waardevol voor de organisatie. Ze stellen hoge eisen aan hen. Voor nieuwe ideeën kan hun voorzichtige en pragmatische aanpak echter een obstakel worden.
Het advies van de deskundigen in dit verband luidt: aangezien analytisch-obsessieve persoonlijkheden voorzichtig zijn met nieuwe dingen, moeten managers hen ontlasten bij organisatorische veranderingen en hen ook van tevoren voldoende waarschuwen. Open communicatie over nieuwe instrumenten, initiatieven en processen vermindert de angst voor het onbekende, waar vooral analytisch geobsedeerde mensen gevoelig voor zijn.
Het expressief-impulsieve type
De expressief-impulsieve collega is optimistisch op een goede dag, zit boordevol goede ideeën en is een echte opkikker voor het teammoreel. Maar op slechte dagen is hij nerveus, onvoorspelbaar en onbetrouwbaar. Hij wil erkend worden voor zijn werk. Problematisch is dat hij nauwelijks nadenkt over de gevolgen van zijn gedrag en weigert verantwoordelijkheid te nemen als er iets fout gaat. Hij concentreert zich liever op zijn eigen perceptie en het grote geheel, en negeert ongemakkelijke details.
De suggesties voor een goede samenwerking hier zijn: Ondanks de energie en creativiteit die expressief-impulsieve types met zich meebrengen, kan de impulsieve aard van dit karakter samenwerking erg moeilijk maken. Zij zijn niet de beste luisteraars, maken vaak fouten en kunnen zich niet altijd goed aanpassen aan gezag. Een dergelijke werknemer moet weten dat zijn energie en ideeën worden gewaardeerd. Om hem in staat te stellen taken gericht aan te pakken, moeten meerderen van hem eisen dat hij georganiseerd en gestructureerd is. De uitdaging om dergelijke taken goed te plannen helpt collega’s om hun ogen op het doel te houden.
Het sceptisch-negatieve type
In de loop van het beroepsleven ontmoet men altijd pessimisten. Aangezien negativiteit besmettelijk is – een probleem dat de analisten van Kienbaum ook bij superieuren aantreffen – kan dit leiden tot een laag moreel op de werkplek. Het sceptisch-negatieve type bekritiseert graag de beslissingen van anderen en vindt bijna overal fouten in.
De volgende tips voor samenwerking: Laat dit persoonlijkheidstype niet de overhand nemen of u naar beneden slepen. Leiders moeten sceptisch-negatieve werknemers steunen door naar hen te luisteren, maar zich te richten op oplossingsgericht werken.