Bekend van de schappen van Aldi, Karstadt en andere retailers, wil Medion zich meer oriënteren op business-to-business (B2B) partners. In plaats van in het verre Azië te produceren, produceert de fabrikant in Duitsland en assembleert hij volgens de wensen van de klant.
Wie kent de Aldi PC niet van Medion? Maar Medion is veel meer dan het huismerk van een discounter. In het hart van het Ruhrgebied plant, ontwikkelt, produceert, verpakt en verkoopt de fabrikant zijn producten sinds 1983 zelf. Het productassortiment strekt zich uit van pc’s of notebooks, tablets en smartphones tot telecommunicatiediensten (Aldi-Talk), smart home-componenten en keukenproducten tot accessoires.
Vaak merkt de eindklant niet eens dat hij een apparaat van Medion in handen heeft, aangezien de fabrikant zijn producten ook als white-label aanbiedt, bijvoorbeeld voor Tchibo onder de naam TCM. Maar het bedrijf uit Essen is niet alleen actief in het B2C-segment. “Al tien jaar werken we samen met zowel klassieke systeemhuizen als partners uit de industrie die onze producten in hun totaaloplossingen opnemen”, zegt René Barbatello-Moll, Director B-to-B bij Medion. “In het verleden zijn we echter niet actief zichtbaar geweest. Daar willen we nu verandering in brengen en passende aandacht voor creëren.”
Met de nieuwe strategie wil de fabrikant zich tegelijkertijd breder positioneren door de klantenstructuur te veranderen. Momenteel schat de manager dat ongeveer tien tot vijftien procent van de omzet van de onderneming wordt behaald in het B2B-segment en de rest in het B2C-segment. Het belangrijkste voordeel voor B2B-partners is dat de apparaten aan specifieke eisen kunnen worden aangepast en in kleine hoeveelheden kunnen worden geassembleerd. Aangezien dit in Duitsland gebeurt en niet in het verre Azië, is het voor de fabrikant mogelijk om snel en flexibel te reageren op verzoeken van klanten. “Alle contactpersonen zijn gevestigd in Essen. Dit geldt zowel voor software als voor hardware,” legt Barbatello-Moll uit. Aangezien Medion alleen in de directe verkoop werkt, zijn er geen omwegen via de distributie. De fabrikant houdt zich ook bezig met rechtstreekse verkoop via zijn webwinkel.
Gaming en Smart Home
Vanuit het oogpunt van Barbatello-Moll profiteren B2B-partners ook van de knowhow van het bedrijf. Medion, bijvoorbeeld, is al tien jaar actief op het gebied van gaming met zijn “Erazer”-merk: “Nieuwe CPU’s worden het eerst geïnstalleerd in gaming-producten. Hier ondergaan ze een speciale uithoudingstest, om het zo maar te zeggen. Als ze zich hier bewijzen, zetten we ze in andere computers.”
Medion is ook begaan met het thema smart homes. Op IFA presenteerde de fabrikant “Life+”, een reeks producten die via een app voor Android en iOS overal kunnen worden ingesteld, bestuurd en bewaakt. Het aantal gadgets dat kan worden bediend is onbeperkt. Veel van de apparaten zijn ook compatibel met Amazon’s Alexa en de Google Assistant. Dit voegt een touchless variant toe aan navigatie via smartphone app.
Aandeelhouder Lenovo
Sinds 2011 is Lenovo de meerderheidsaandeelhouder van Medion. Volgens de B2B-directeur vult dit elkaar perfect aan, omdat de collega’s ook op dezelfde campus van de voormalige Gustav Heinemann-kazerne in Essen-Kray gevestigd zijn en zij goede ervaringen hebben met afspraken in het B2C-segment. In het B2B-segment komen zij niet met elkaar in conflict omdat de Chinese fabrikant de neiging heeft geen producten op maat en in kleine hoeveelheden te produceren. “We ronden het Lenovo-portfolio af,” zegt Barbatello-Moll. Bovendien is de bedrijfsleiding ongewijzigd gebleven. De oprichter van het bedrijf, Gerd Brachmann, en Christian Eigen, die sinds 1999 samen het wel en wee van het bedrijf bepalen, maken deel uit van de raad van bestuur.
B2B-geïnteresseerden kunnen per e-mail contact opnemen met de B2B-divisie van Medion.