TV Bonus 2022 bevestigd: wat het wordt en hoe het te krijgen

Het proces dat zal leiden tot de herfinanciering van de TV Bonus voor 2022 nadert zijn einde:

Met de goedkeuring van de definitieve tekst in de begrotingscommissie van de Senaat op 21 december en de vertrouwensstemming van vanmiddag loopt het proces van de begroting voor 2022 op zijn einde. De begroting moet uiterlijk op 31 december 2021 door de Kamer zijn goedgekeurd om wet te worden en bevat tal van maatregelen, waaronder de nieuwe tv-bonus voor 2022.

Na de stemming in de Senaat kan de wet niet meer worden gewijzigd, maar alleen nog worden goedgekeurd of verworpen, zodat de huidige vorm van de TV Bonus 2022 voorbestemd is om te worden bevestigd zoals hij is, zonder verdere wijzigingen. We weten dus hoe de nieuwe bijdrage eruit zal zien voor degenen die zich nog moeten aanpassen aan de nieuwe technische eisen die voortvloeien uit de uitschakeling, en we weten ook dat vanaf 3 januari 2022 de meest verouderde TV’s en decoders niet meer in staat zullen zijn om af te stemmen op tientallen kanalen in Noord-ItaliĆ«, als gevolg van de nu welbekende “refarming” van frequenties. Hier volgt dus hoe de nieuwe Bonus TV 2022 eruit zal zien, wie er recht op heeft en hoe men eraan kan komen.

Nieuwe Bonus TV 2022: hoeveel, hoe en voor wie

De nieuwe Bonus TV 2022 biedt 68 miljoen euro extra om oude apparatuur te upgraden met nieuwe apparaten (tv’s of decoders) die compatibel zijn met de DVB-T2-norm. De vereisten zijn dezelfde als die van de oude Bonus TV met ISEE en zonder schrapping, d.w.z. die welke in 2019 werd gelanceerd.

Dus iedereen met een ISEE-inkomen van maximaal 20.000 euro komt in aanmerking voor de Bonus TV 2022, op voorwaarde dat hij of zij de bonus in het verleden niet al heeft genoten. Ook in dit geval is het mogelijk om Bonus TV met ISEE en Bonus met sloop te cumuleren, aangezien er voor het laatste nog geld beschikbaar is om te besteden.

Het maximumbedrag van de nieuwe Bonus TV 2022 is 30 euro, toegekend in de vorm van een korting bij de aankoop van een televisietoestel of decoder. Er is ook een apart, speciaal gefinancierd onderdeel dat 70-plussers met een pensioen van maximaal 20.000 euro de kans biedt om een decoder van maximaal 30 euro gratis thuis te ontvangen.

TV Bonus 2022: gratis levering voor ouderen

Poste heeft zich al ter beschikking gesteld van de regering om de decoders thuis te bezorgen en een telefonische dienst aan te bieden aan de gebruikers, zodat ouderen hulp kunnen krijgen bij het zelf aansluiten van de nieuwe decoder op hun oude tv-toestel.

In de praktijk kunnen 70-plussers gratis een nieuwe decoder krijgen (als ze er een kiezen die niet meer dan 30 euro kost) en hoeven ze zelfs niet te betalen voor bezorging of installatie.

Zoals het bedrijf op zijn website uitlegt: “Burgers die recht hebben op deze extra faciliteit zullen per brief door Poste Italiane op de hoogte worden gesteld van het feit dat zij een decoder kunnen aanvragen en rechtstreeks thuis kunnen ontvangen zonder dat zij deze hoeven te kopen. Wie van deze mogelijkheid gebruik wil maken, kan telefonisch of via het postkantoor of een speciaal platform een afspraak maken met het bedrijf om een dag vast te leggen waarop de postbode de decoder bij hen thuis zal afleveren”.