GoDaddy koopt Host Europe Group

GoDaddy, een cloudplatform voor eigenaren van kleine bedrijven, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Host Europe Group (HEG). De transactie zal naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal van 2017 worden afgerond.

GoDaddy vraagt HEG om 1,69 miljard euro, inclusief 605 miljoen euro voor de verkopende aandeelhouders en 1,08 miljard euro aan overgenomen financiële verplichtingen. De transactie werd goedgekeurd door de raad van bestuur van GoDaddy en de aandeelhouders van HEG. De financiering van de transactie is ook goedgekeurd door bestaande kredietverstrekkers, met rentetarieven die in lijn zijn met de bestaande schuldfinanciering van GoDaddy.

HEG is momenteel nog eigendom van Cinven, een private-equitybedrijf dat HEG in augustus 2013 overnam. De transactie is onderworpen aan reglementaire en andere controles en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 worden afgerond. De doelgroep van beide bedrijven zijn eigenaren van kleine ondernemingen en webprofessionals.

“GoDaddy heeft de afgelopen vier jaar zijn internationale activiteiten op 56 markten met succes laten groeien”, aldus Blake Irving, CEO van GoDaddy. “HEG is een indrukwekkend bedrijf met een sterke groei, hoge marges en een toonaangevende klanttevredenheid. Door onze krachten te bundelen met HEG, versnellen wij onze expansie in Europa. Samen kunnen we eigenaren van kleine bedrijven en webdesigners helpen online succesvol te zijn met een breder scala aan cloud-gebaseerde producten, vanuit een verenigd wereldwijd technologieplatform.”

“Door onze krachten te bundelen met GoDaddy, zien we een unieke kans voor onze klanten, partners en kleine bedrijven in Europa,” zegt Patrick Pulvermüller, Group CEO van HEG. “We delen het strategische doel om mensen te helpen hun ideeën te realiseren en ze online tot leven te brengen. Samen kunnen we onze klanten nog meer toegevoegde waarde en nieuwe oplossingen bieden voor de succesvolle ontwikkeling van hun bedrijf.”

Pulvermüller blijft aan als baas

De huidige baas van Host Europe, Patrick Pulvermüller, gaat leiding geven aan de Europese activiteiten van GoDaddy en rapporteert aan Andrew Low Ah Kee, GoDaddy’s executive vice president of international. Het Europese team van GoDaddy zal dan rapporteren aan Patrick Pulvermüller.

Groot deel van HEG wordt geïntegreerd

HEG bedient kleine bedrijven en webexperts. HEG heeft meer dan 1,7 miljoen klanten, sterke marktposities in het VK en Duitsland, en kantoren in Duitsland, het VK, Frankrijk, Spanje en Roemenië. Het bedrijf voert merken als 123 Reg, DomainFactory, Heart Internet en Host Europe.

GoDaddy zal een groot deel van de activiteiten van HEG integreren. Voor zijn zelfstandige dochteronderneming PlusServer, die de beheerde hostingactiviteiten van HEG voor grotere bedrijven bundelt, onderzoekt GoDaddy strategische alternatieven, waaronder een mogelijke verkoop, aldus het bedrijf. De reden hiervoor is volgens HEG het verschillende bedrijfsmodel van PlusServer en GoDaddy.

PlusServer is een aanbieder van managed hosting in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en host momenteel een derde van de top 100 e-commerce websites in Duitsland, aldus HEG.

Naast PlusServer is HEG ook eigenaar van de merken en conferenties World Hosting Day en NamesCon, die tot de belangrijkste bijeenkomsten van de hosting- en domeingemeenschap behoren. GoDaddy zal deze merken onafhankelijk blijven beheren en zal blijven investeren in hun groei.