“GoDaddy staat voor uitstekende service”

Door de overname van Host Europe Group (HEG) is de Amerikaanse reus GoDaddy nu ook in Duitsland aanwezig. EMEA-baas Patrick Pulvermüller geeft een inkijkje in de strategie en filosofie van de massahoster. De merken “Host Europe” en “DomainFactory” blijven hier bestaan. Op de Hosting & Service Provider Summit 2017 in mei zal Pulvermüller als branche-expert verschijnen.

ITB: Met de overname door GoDaddy, die begin april werd afgerond, heeft Host Europe Group (HEG) zijn onafhankelijkheid opgegeven en is onderdeel geworden van een Amerikaanse groep. Wat waren de redenen voor deze stap?

Pulvermüller: Ik ben erg blij dat HEG een integraal onderdeel van GoDaddy wordt. Het is om tal van redenen een verstandige zet: Met het wereldwijde technologieplatform van GoDaddy en het Europese netwerk van HEG is het mogelijk om klanten sneller toegang te bieden tot een breder scala aan producten en om middelen te bundelen voor de ontwikkeling en lancering van nieuwe producten. Onze drive is om mensen te helpen hun ideeën te realiseren en succesvol online te brengen. Samen bieden GoDaddy en HEG onze klanten nog meer waarde en nieuwe oplossingen voor de succesvolle ontwikkeling van hun bedrijven – iets wat we blijven uitbreiden door te investeren in de Europese markt. Terwijl HEG zijn naam zal veranderen in GoDaddy EMEA, zullen sterke regionale merken zoals Host Europe en DomainFactory blijven bestaan.

ITB: Betekent dit voor de Duitse markt dat de twee-merken strategie met Host Europe en DomainFactory zal blijven bestaan in de massahosting business?

Pulvermüller: Ons doel is om GoDaddy te vestigen als het leidende merk in Europa. Tegelijkertijd houden wij vast aan merken die de klanten kennen en vertrouwen. Host Europe en DomainFactory zijn sterk gepositioneerd op de Duitse markt. Beide ondernemingen zullen onder de vertrouwde naam blijven opereren, met de bestaande teams en de gebruikelijke dienstverlening. Klanten in Duitsland zullen in de toekomst profiteren van het feit dat er meer wordt geïnvesteerd in nieuwe technologieën en dat innovaties nog sneller worden doorgevoerd.

ITB: Zijn er al concrete plannen voor PlusServer, de managed hosting-dochteronderneming van HEG?

Pulvermüller: Zoals we bij de aankondiging van de overname hebben gecommuniceerd, zal het bedrijf worden verkocht. Zodra het proces is afgerond, zullen we nieuws geven over de specifieke plannen voor PlusServer.

ITB: Waarom is GoDaddy niet geïnteresseerd in managed hosting voor grotere bedrijven? Biedt de massabusiness met kleine bedrijven eigenlijk grotere kansen?

Pulvermüller: PlusServer is een sterk en gezond bedrijf dat onafhankelijk van de massahostingdivisie bij HEG werd geleid. Het bedrijf is gebouwd op een sterke fundering. Maar de managed hosting divisie bedient een ander klantensegment met andere productvereisten en distributiemodellen. GoDaddy richt zich in Europa en internationaal op de kerncompetentie om kleine en middelgrote bedrijven alles te bieden wat ze nodig hebben voor een succesvolle aanwezigheid op het web. De massahostingdivisie van HEG is de perfecte aanvulling hierop, aangezien beide bedrijven dezelfde doelstellingen en filosofie hebben. 60 procent van de kleine bedrijven heeft nog steeds geen website. Met 700.000 starters per jaar alleen al in Duitsland en het groeiende aantal zelfstandigen dat een online bedrijf opzet, zien wij veel potentieel in micro-ondernemingen en het MKB, ook al is de concurrentie hevig.

ITB: In Duitsland is United Internet, marktleider met de hoster 1&1, zich net aan het versterken door de overname van Strato, tot nu toe een dochteronderneming van Deutsche Telekom. Welke strategie gaat GoDaddy gebruiken om marktaandeel te winnen tegenover deze superioriteit?

Pulvermüller: Met de overname van HEG is GoDaddy een van Europa’s toonaangevende leveranciers van clouddiensten voor kleine bedrijven. Wij zullen klanten overtuigen door te investeren in de nieuwste technologie en hun niet alleen de meest stabiele prestaties maar ook de beste gebruikerservaring te bieden. Een onderdeel van de strategie is een consistente mobile-first aanpak. GoDaddy’s homepage builder stelt klanten niet alleen in staat om volledig mobiel geoptimaliseerde websites te maken, maar ook om de website volledig vanaf een mobiel apparaat te bouwen. Bovendien is een van de sterke punten van GoDaddy en het vroegere HEG de uitstekende service, die belangrijk is voor webdeskundigen, maar vooral van cruciaal belang voor KMO’s zonder technische achtergrond.

ITB: Zowel door de Strato-deal als door GoDaddy’s intrede op de Duitse hostingmarkt zijn er verschuivingen. Wat zijn de redenen hiervoor?

Pulvermüller: De hostingmarkt is gefragmenteerd en nog steeds zeer concurrerend. Sinds enkele jaren tekent zich een tendens tot consolidatie af. Het is een verstandige aanpak om competenties en middelen te bundelen als doelstellingen en waarden met elkaar overeenkomen. We hebben het volste vertrouwen in onze toekomst op de Duitse markt en verwachten aanzienlijke synergieën op het gebied van kosten en inkomsten.

Aanvullende informatie
Over de persoon

Patrick Pulvermüller is hoofd van GoDaddy EMEA. Hij nam deze functie in april 2017 over bij de overname van Host Europe Group (HEG) door de Amerikaanse hoster. Tot dan was de manager CEO van het Duits-Britse HEG. Voordat Pulvermüller deze functie in november 2013 aanvaardde, leidde hij sinds 2007 de activiteiten van Host Europe in Duitsland. In 2001 trad de webprofessional in dienst bij de in Keulen gevestigde hoster, waar hij aanvankelijk verantwoordelijk was voor de verkoop en later voor operations en productontwikkeling. Eerder deed hij initiële managementervaring op als technisch directeur van E-Netsolution.

Aanvullende informatie
De HSP Summit 2017 – inhoud, concept en registratie

Op de HSP Summit ontmoeten leidinggevenden uit de hoster-, service provider- en cloudproviderscene vertegenwoordigers van de voor hen relevante technologiefabrikanten om de belangrijkste markt- en technologietrends te bespreken. Het evenement vindt traditioneel plaats in de Frankfurter Villa Kennedy, dit jaar voor de zesde keer op rij. Thematisch ligt de nadruk op het zakelijke potentieel dat kan worden aangeboord met innovatieve “as a service”-concepten. Aangezien cloud- en managed services een essentieel onderdeel van de IT-business zijn geworden, is de top ook expliciet gericht op systeemhuizen. Naast de keynotes staan er dit jaar referentierapporten, discussiepanels, denktanks en een investeerdersforum op het programma.

De HSP Summit 2017 vindt plaats op 18/19 mei in Frankfurt/Main. U kunt zich voor het evenement registreren op de website www.hspsummit.de.

ITB: Hebben klassieke webhosters überhaupt toekomstperspectief op de lange termijn, of zal hun markt vroeg of laat worden opgeslokt door hyperscalers als AWS, Azure en Google?

Pulvermüller: Hyperscalers zijn een interessante ontwikkeling in de hostingmarkt. Het vermogen om zo flexibel mogelijk te schalen is belangrijk voor sommige bedrijfsmodellen. Voor de overgrote meerderheid van onze KMO-klanten is dit niet het doorslaggevende criterium. Wie op zoek is naar stabiele prestaties, gebruiksgemak, maximale veiligheid en een uitgebreide service, kiest voor ons. Ik ben ervan overtuigd dat er ook in de toekomst een markt zal zijn voor beide benaderingen. Zowel de hostingmarkt als de markt voor IaaS profiteren van het feit dat de digitale bedrijfssector voortdurend groeit.