13 top IT-onderwerpen, B2C- en B2B-cloudgroei

Van de ontwikkelingsprognoses van technologiebedrijven tot het gebruik van CRM-systemen tot twijfels over het tekort aan geschoolde arbeidskrachten: IT BUSINESS toont hier regelmatig de trends – maar ook flops – in één oogopslag.

original.jpg

In 2015 zal de omzet die met cloud computing wordt gegenereerd, naar verwachting jaarlijks met dubbele cijfers groeien. Zoals ook uit een studie van Bitkom en Experton blijkt, is Software as a Service momenteel de grootste inkomstengenerator in het B2B-segment. “Het afnemen van diensten uit de cloud is een stap in de richting van de ademende onderneming. Deze worden flexibeler, kunnen sneller groeien en kunnen hun ideeën kosteneffectief uitvoeren”, aldus Bitkom-president August-Wilhelm Scheer tijdens CeBIT.

13 Paths to Revenue Happiness

original.jpg

450 door de VDI ondervraagde IT-experts noemden 13 ICT-onderwerpen die volgens hen een bijzonder groeipotentieel hebben. Dieter Westerkamp, plaatsvervangend hoofd Technologie en Wetenschap bij de VDI, verklaarde tijdens de presentatie van de studie op CeBIT dat de “vaardigheidskloof” vooral op deze gebieden moet worden gedicht.

Confidence prevails

original.jpg

Volgens een enquête van Eurocom Worldwide is het optimisme in de technologie-industrie groot. Slechts een minderheid van alle besluitvormers verwacht een negatieve ontwikkeling in de toekomst.

Trends

Duitse bedrijven zijn koplopers bij het gebruik van CRM-systemen. Ongeveer een op de twee bedrijven met tien of meer werknemers gebruikte in 2010 speciale software. Het Europese gemiddelde is 27 procent. Dat meldt het Bundesamt voor de Statistiek.

59 procent van de Duitsers vindt dat hun land innovatievijandig is. Dit blijkt uit een studie die TNS Infratest in opdracht van Microsoft Duitsland heeft uitgevoerd. Bijna 80 procent roept op tot een nieuwe cultuur van innovatie. Op centrale maatschappelijke gebieden zoals onderwijs of werk ziet meer dan 50 procent grote mogelijkheden voor vooruitgang in nieuwe IT-technologieën.

Het bedrijfsleven en de publieke sector moderniseren hun ICT-infrastructuur opnieuw, zo blijkt uit een evaluatie van de Duitse brancheorganisatie voor detailhandeltechnologie. De door de crisis veroorzaakte investeringsachterstand is dus aan het verdwijnen.

In 2011 zullen de IT-budgetten van bedrijven in Duitstalige landen met 3,6 procent stijgen, wat “verrassend significant” is. Volgens een studie van de Groep Droege en het Handelsblatt zal het geld vooral naar onderzoek en ontwikkeling gaan. In 2010 lag de nadruk op infrastructuurprojecten zoals databanken, netwerken en servers.

De IG Metall spreekt klachten over een dramatisch tekort aan geschoolde werknemers tegen. Volgens haar beoordeling zou een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel tot uiting moeten komen in aanzienlijk hogere loonstijgingen dan thans kunnen worden gemeten.