Hoe hinderlijke oproepen en berichten blokkeren op iPhone

Hinderlijke oproepen en berichten blokkeren op iPhone is eenvoudig. Zo doe je dat in een paar seconden

Hinderlijke oproepen blokkeren (vrienden, ex-werkcollega’s en vooral callcenters) is een van de handigste functies op smartphones. Apple heeft jaren geleden op de iPhone een systeem geïntroduceerd waarmee je alle telefoonnummers en e-mailadressen van mensen en bedrijven op een zwarte lijst kunt zetten. Op de smartphone van het bedrijf uit Cupertino is het mogelijk om een contactpersoon vanuit verschillende applicaties te blokkeren: vanuit de telefoon waarmee je belt, FaceTime, Berichten en Mail.

De te volgen procedure lijkt in alle vier de gevallen sterk op elkaar, maar de stappen zijn specifiek. Niets is onmogelijk of te ingewikkeld: in slechts enkele seconden kunt u een contact op uw iPhone blokkeren en zult u niet langer hun oproepen, berichten of e-mails ontvangen. Het proces is niet onomkeerbaar: als u een oproep wilt ontvangen van een geblokkeerde contactpersoon, kunt u deze op elk gewenst moment van uw zwarte lijst verwijderen.

Hoe blokkeer je iemands oproepen op je iPhone

Wordt u voortdurend gebeld door stoorzenders en callcenters? Het blokkeren van het telefoonnummer van specifieke contacten op je iPhone is heel eenvoudig. Er zijn twee manieren: via de telefoon-app of via FaceTime.

Vanuit de telefoon-app drukt u op het onderdeel Recente gesprekken en tikt u vervolgens op het pictogram “i” naast het telefoonnummer of contact dat u wilt blokkeren. Scroll dan naar de onderkant van het scherm en tik op Blokkeer contact. Hierdoor wordt het nummer op een zwarte lijst gezet en wordt u niet meer gestoord.

Als u daarentegen een contactpersoon op FaceTime wilt blokkeren, moet u de app openen, op het ‘i’-pictogram naast het nummer drukken, naar beneden scrollen en op het item ‘Contact blokkeren’ drukken. Het eindresultaat is altijd hetzelfde: het nummer kan u niet meer bellen of berichten sturen.

Hoe blokkeer je SMS-ontvangst op de iPhone

Als je, in plaats van telefoontjes, wordt lastiggevallen door hinderlijke oproepen en callcenters, kun je SMS-ontvangst blokkeren. Ga hiervoor naar de Berichten-app, ga de chat binnen en tik op het contact aan het begin van het gesprek. Tik vervolgens op ‘i’ en vervolgens op de naam of het telefoonnummer van de contactpersoon. Scroll naar de onderkant van het scherm en tik op “Contact blokkeren”.

Hoe blokkeer ik e-mailadressen op iPhone

Dezelfde procedure werkt voor e-mailadressen. Als u een e-mailadres wilt blokkeren, opent u de app Mail, selecteert u het bericht met het vakje dat u wilt blokkeren en tikt u bovenin op de contactpersoon. Selecteer vervolgens “Contact blokkeren”.

Wat gebeurt er als je een contact op je iPhone blokkeert

Wat komt er allemaal bij kijken om een telefoonnummer of e-mailadres op de zwarte lijst van je iPhone te zetten? De contactpersoon zal u niet meer kunnen bellen, maar alleen nog een voicemail kunnen achterlaten, maar u zult nooit een melding ontvangen. Berichten ontvangen via deze nummers zullen nooit worden afgeleverd. E-mails komen automatisch in de prullenbak terecht.

Hoe beheert u geblokkeerde contacten op de iPhone

U kunt uw lijst met geblokkeerde contacten op elk gewenst moment beheren. Afhankelijk van de toepassing kunt u controleren wie u hebt geblokkeerd. In de app Telefoon moet u bijvoorbeeld naar de sectie “Gesprek dempen en geblokkeerde contactpersonen” gaan, terwijl u in Mail naar de sectie “Geblokkeerde contactpersonen” kunt gaan. U kunt op elk moment nummers en contactpersonen uit deze lijst verwijderen en weer gesprekken, berichten en e-mails ontvangen.