Vimeo

Vimeo is een online platform voor videohosting, -deling en -services waarmee gebruikers video’s zonder advertenties kunnen uploaden en promoten. De inkomsten worden in plaats daarvan aangedreven door abonnementsplannen voor bedrijven en producenten van inhoud. De abonnementen bieden verschillende software-as-a-service (SaaS) -mogelijkheden voor het maken, bewerken, uitzenden van video’s en bedrijfssoftwaretools. Gebruikers kunnen via het platform verbinding maken met andere videoprofessionals of klanten. Video’s van hoge kwaliteit kunnen worden aangepast met geavanceerde functies binnen het platform en worden gedeeld met een publiek. Maandelijkse Vimeo-kijkers in totaal ongeveer 170 miljoen.

Vimeo is gemaakt door filmmakers Jake Lodwick en Zach Klien in 2004, met de naam als een spin-off van de woorden video en ik. IAC, een Amerikaans mediabedrijf, nam Vimeo over in 2006. Nadat Google datzelfde jaar YouTube had overgenomen, deed IAC meer moeite in Vimeo in een poging om te concurreren met YouTube. Vimeo verlegde hun focus naar het aanbieden van gecureerde inhoud en high-definition video.

Vimeo versus YouTube

Bij het kiezen van een platform voor het delen van video’s, zijn YouTube en Vimeo twee het overwegen waard. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de videokwaliteit. Met Vimeo kunnen gebruikers video’s van hoge kwaliteit uploaden en delen, waardoor een betere algehele gebruikerservaring wordt gecreëerd. YouTube bevat daarentegen veel video’s van lage kwaliteit. YouTube is gratis te gebruiken en genereert inkomsten door advertenties aan kijkers weer te geven. Vimeo brengt kosten in rekening voor zijn video-hostingservices, maar toont geen advertenties aan kijkers. Omdat Vimeo een veel kleiner gebruikersbestand heeft, heeft YouTube het voordeel wat betreft de omvang en het bereik van het publiek.

Zowel YouTube als Vimeo stellen hun gebruikers in staat geld te verdienen met hun video’s. YouTube staat makers van inhoud toe Google Adsense te gebruiken om inkomsten te genereren met hun video’s. Makers moeten ten minste 10,000 weergaven verzamelen om Google Adsense te gebruiken. Vimeo heeft geen advertenties, maar videomakers kunnen geld verdienen door video’s rechtstreeks aan kijkers te verkopen, zoals een Vimeo-versie van Netflix. Met Vimeo kunnen gebruikers sponsors in hun video’s vermelden, net als YouTube.

Vimeo-functies

De functies en toegankelijke kijkers die Vimeo biedt, zijn afhankelijk van het lidmaatschapsniveau:

  • Basis (gratis): Het beste voor degenen die net beginnen met het maken van inhoud. Gebruikers krijgen 500 MB opslagruimte per week voor het uploaden van video’s en kunnen video-uploads met een wachtwoord beveiligen.
  • Plus: Leden krijgen 5 GB opslagruimte per week en onbeperkte bandbreedte in de Vimeo-speler. Maatwerk wordt aangeboden.
  • Pro: Leden hebben 20 GB opslagruimte per week en worden geleverd met onbeperkte toegang tot stockfoto’s, video’s en gelicentieerde muziek. Gebruikers kunnen hun logo en videohoofdstukken toevoegen en de afspeelsnelheid voor kijkers regelen.
  • Bedrijf: Er zijn geen wekelijkse opslaglimieten en er zijn maximaal 10 leden toegestaan. Aangepaste branding en functies voor het genereren van leads zijn toegevoegd.
  • Premium: Ook geen wekelijkse opslaglimieten, Premium biedt gebruikers onbeperkte livestreaming en functies zoals publiekschat en live Q & A.