WhatsApp, problemen met videoweergave: wat is er aan de hand

WhatsApp heeft wat problemen met YouTube-videoweergave: hier is wat er aan de hand is

Als je de afgelopen dagen problemen hebt gehad met het afspelen van YouTube-video’s op WhatsApp, hoef je je geen zorgen te maken: je bent niet de enige. Dat is volgens de jongens van WaBetaInfo, die een bericht hebben gepubliceerd op hun Twitter account. In feite ligt het probleem niet echt bij het afspelen van YouTube-video’s, maar bij de PiP-functie (Picture-in-picture), waarmee je een video in een klein kader kunt bekijken terwijl je verder chat op WhatsApp.

Dit is een vrij recente functie die onlangs is geïntegreerd in WhatsApp. Waarschijnlijk hebben nog maar weinig mensen de komst ervan opgemerkt, maar het is best een handig hulpmiddel waarmee je twee dingen tegelijk kunt doen: de YouTube-video bekijken en er live commentaar op geven met je vrienden. Wat is het probleem? Wat gebeurt er tegenwoordig? Heel eenvoudig: de PiP-modus werkt niet en speelt de video niet af.

Waarom kan ik geen YouTube-video’s zien op WhatsApp

De jongens van WaBetaInfo trokken aan de alarmbel in een bericht op hun Twitter-account en ze hebben tientallen reacties ontvangen die dit bevestigen. Wie een YouTube-video probeert te openen die via WhatsApp is ontvangen in de PiP-modus, kan deze niet zien. Het probleem treft niet alleen een bepaald type smartphone of een bepaalde versie van YouTube, maar alle WhatsApp-gebruikers, op welk platform of welke versie dan ook. De PiP-modus werkt niet op iPhone, Android of zelfs WhatsApp Web.

Volgens WaBetaInfo, en ook bij het lezen van reacties van andere gebruikers, lijkt het probleem voort te komen uit enkele wijzigingen in de API van YouTube waardoor de video niet in de PiP-modus wordt weergegeven. Om dit op te lossen, hoeven we alleen maar te wachten op een update van WhatsApp of YouTube. We zullen zien hoe de situatie zich de komende weken ontwikkelt.