Netwerkadres vertaling

Network Address Translation (NAT) is een internetstandaard waarmee een lokaal netwerk (LAN) één set IP-adressen kan gebruiken voor intern verkeer en een tweede set adressen voor extern verkeer. Het NAT-proces is ontwikkeld door Cisco en is afhankelijk van een apparaat (meestal een router) om alle benodigde IP-adresvertalingen te maken op de plek waar het LAN en internet samenkomen.

NAT heeft drie praktische doelen:

  1. Om een ​​type firewall te bieden door interne IP-adressen te verbergen
  2. Om een ​​bedrijf in staat te stellen meer interne IP-adressen te gebruiken *
  3. Om een ​​bedrijf in staat te stellen meerdere ISDN-verbindingen samen te voegen tot één internetverbinding

* Aangezien de IP-adressen alleen intern worden gebruikt, is er geen risico op externe conflicten met die welke door andere bedrijven of organisaties worden gebruikt overlapping overzicht hieronder.

Belangrijkste soorten NAT

  • Dynamische NAT verwijst naar het proces van het vertalen van privé IP-adressen naar openbare IP-adressen binnen een gespecificeerd bereik (een NAT-pool genoemd).
  • Statische NAT verwijst naar het proces van het één-op-één vertalen van privé-IP-adressen naar hetzelfde openbare IP-adres.
  • Soms Port Address Translation (PAT) of single address NAT genoemd, overbelasting verwijst naar een versie van dynamische NAT waarin alle privé-IP-adressen worden vertaald naar hetzelfde openbare IP-adres met behulp van verschillende poorten.
  • Overlappende treedt op wanneer de privé-IP-adressen in een intern netwerk (soms een stubdomein genoemd) dezelfde zijn als die in een extern netwerk, wat betekent dat de NAT-router een opzoektabel moet bijhouden zodat deze de twee kan vergelijken en dienovereenkomstig kan vertalen.