Vanaf 31 december 2020 zal Adobe Flash Player niet langer ondersteunen. De kosten voor het oplossen van aanhoudende beveiligingsproblemen zijn te hoog: dit is wat er verandert voor websites
Zoals al in juli 2017 aangekondigd, komt het laatste uur van Adobe Flash Player eraan: het ooit toonaangevende webplatform voor het maken en afspelen van multimedia-inhoud op sites zal op 31 december 2020 officieel zijn deuren sluiten. Vanaf 1 januari 2021 zal Adobe gebruikers van deze technologie niet langer ondersteunen.
Met nog drie jaar te gaan tot de aankondiging, zou het wereldwijde web theoretisch meer dan klaar moeten zijn voor deze gebeurtenis, maar in werkelijkheid zijn er nog genoeg sites die inhoud bevatten die in Flash is geschreven. Adobe raadt mensen echter al enige tijd af om Flash Player te gebruiken, en heeft zelfs de downloadpagina’s van zijn officiĆ«le site verwijderd, maar houdt de ontwikkeling van beveiligingspatches voor dit product nog steeds gaande. Want beveiliging, of beter gezegd het gebrek daaraan, is precies het probleem dat ten grondslag ligt aan het besluit om Flash uit te bannen: het wordt namelijk al jaren door hackers en virussen misbruikt om gevaarlijke code op computers uit te voeren. Dit zijn altijd zero-day kwetsbaarheden, die oorspronkelijk bij de ontwikkeling van deze technologie niet waren voorzien en die in de loop der jaren zijn ontdekt.
Adobe Flash is niet langer nodig
Naast het feit dat Adobe Flash gevaarlijk is, is het nu in wezen nutteloos: alles wat in Flash kan, en nog veel meer, kan nu ook via HTML 5. In feite hebben de ontwerpers van websites vandaag de dag geen enkel voordeel bij het gebruik van Flash in plaats van HTML, dat, in tegenstelling tot Flash, in zeer goede gezondheid verkeert. En dit wordt niet gezegd door de tegenstanders van Flash, maar door Adobe zelf: “Open standaarden zoals HTML 5, WebGL en WebAssembly zijn in de loop der jaren voortdurend verbeterd en zijn geloofwaardige alternatieven voor Flash-content”.
Lagere kosten voor Adobe
Het softwarehuis beschouwt Flash al jaren als een last: het ontwikkelen van patches om de vele gevaarlijke veiligheidslekken van het platform te dichten kost geld, terwijl de economische opbrengst nu nihil is. Adobe had Flash al veel eerder willen afstoten, maar kon dat niet doen omdat het web jarenlang intensief gebruik heeft gemaakt van dit platform en het nodig was om ontwikkelaars na de aankondiging van 2017 de tijd te geven om Flash-inhoud te vervangen door HTML of andere talen. Adobe heeft dit besluit genomen in samenwerking met internetbonzen als Apple, Facebook, Google, Microsoft en Mozilla.