WhatsApp neemt vanaf 1 november afscheid van deze smartphones

Sinds 1 november 2021 werkt WhatsApp niet meer op miljoenen telefoons over de hele wereld: hier zie je welke en wanneer je het met een eenvoudige update kunt herstellen

1 november is de dag dat miljoenen smartphones over de hele wereld afscheid zullen nemen van WhatsApp: ze zullen het niet langer kunnen gebruiken en in bijna alle gevallen zal er geen manier zijn om het te herstellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat WhatsApp niet “eeuwig mee” en kunnen smartphones van de ene op de andere dag incompatibel worden met ’s werelds meest gebruikte chat-app.

Dat is precies wat er op 1 november 2021 gebeurt met alle smartphones, zonder uitzondering, die nog beschikken over het oude Android 4.0.4 besturingssysteem, dat in maart 2012 door Google werd uitgebracht en momenteel in gebruik is op 2-3 miljoen smartphones wereldwijd, waaronder Italië. Op deze smartphones is niets meer te doen: WhatsApp werkt vanaf november niet meer omdat de app dat besturingssysteem gewoon niet meer ondersteunt en nu minstens Android 4.1 vereist. Dit betekent indirect dat als je telefoon kan worden geüpdatet naar ten minste Android 4.1, je WhatsApp kunt blijven gebruiken.

Wie zal afscheid moeten nemen van WhatsApp

Je zou kunnen zeggen: wie heeft er nog een telefoon met een besturingssysteem uit 2012? In theorie niet, maar in de praktijk is dat niet het geval. Het meest voorkomende geval is de oude “reserve”-telefoon, die jarenlang in een la heeft gelegen en er alleen is uitgehaald omdat de nieuwe telefoon kapot ging.

Terwijl je wacht op een reparatie, of de komst van een andere smartphone ter vervanging van de kapotte, gebruik je de oude en tref je die aan met de oude versie van Android die aanwezig was op het moment dat die telefoon in de la werd gelegd.

Op dit moment zijn er twee hypotheses: de telefoon heeft Android 4.0.4 maar kan worden bijgewerkt naar een recentere versie (omdat de fabrikant die in de tussentijd heeft uitgebracht) of hij kan niet worden bijgewerkt. In het laatste geval, vaarwel WhatsApp.

Waarom WhatsApp geen telefoons meer ondersteunt

Het probleem is altijd hetzelfde en heeft twee kanten: de economische kant en de veiligheidskant. Het kost fabrikanten veel geld om doorlopende updates voor telefoons uit te brengen, omdat niet alle merken op tijd maandelijkse updates uitbrengen (zoals Google doet met zijn Pixel-telefoons).

Ook voor WhatsApp is het een enorme kostenpost om een app te ontwikkelen die compatibel is met alle oude combinaties van telefoons en versies van Android die er in de wereld bestaan. Dit heeft een positief veiligheidsaspect: WhatsApp is een van de mogelijke besmettingsvehikels voor malware op een smartphone, en het gebruik ervan op telefoons met een onveilig besturingssysteem (want een verouderd besturingssysteem is helemaal niet veilig) is gevaarlijk. Ook hier is het dus beter om oude telefoons met oude besturingssysteemversies links te laten liggen, anders worden ze een zeer gevaarlijk infectiemedium voor anderen.